Žilinskému letisku ide o prežitie, napriek tomu bralo podivné pôžičky

    0
    Letisko v Žiline (Autor: TASR)

    Šéf Letiskovej spoločnosti Žilina Miroslav Kunsch sa vzdal v utorok 28. marca svojej funkcie. Ako informuje denník SME, stalo sa to dva dni po upozornení na jeho prešľapy. Kunsch mal napríklad nariadiť letiskovým požiarnikom, aby mu umývali auto.

    Oficiálnym dôvodom jeho odstúpenia majú však byť finančné problémy letiska. „V zdôvodnení, prečo sa vzdal funkcie, Kunsch píše, že od roku 2013 štát okresal dotácie na bezpečnú prevádzku letiska takmer o 80 percent, čo údajne spôsobilo, že Letisková spoločnosť Žilina prestala byť schopná splácať svoje záväzky a dostala sa do finančných problémov,“ píše denník s tým, že zamestnanci letiska nedostali od začiatku roka výplaty.

    V roku 2016 si letisko malo zobrať pôžičku vo výške 65-tisíc eur od spoločnosti Ipesoft. Za firmu je podpísaný Miroslav Kunsch, ktorý bol v tom čase v predstavenstve letiska. V decembri 2016 si letisko taktiež požičalo 25-tisíc eur od spoločnosti IPS Jets. Za firmu vystupoval konateľ Daniel Gjabel, avšak druhým konateľom bol opäť bývalý riaditeľ letiska Miroslav Kunsch.

    Gabriel Šípoš z Transparency International tvrdí, že riaditeľ letiska je v jednoznačnom konflikte záujmov, aj keď sa predstavenstvo letiska obhajuje, že všetko bolo v súlade so zákonom.

    Prvá pôžička na 65-tisíc eur mala úrokovú sadzu 6,9 percenta ročne a pri druhej bol úrok 4,9 percenta ročne. Ak by dlh nebol splatený načas, tak by sa úrok vyšplhal na 26,4 percenta ročne. Priemerné úrokové sadzby pre nefinančné malé a stredné spoločnosti sú však podľa NBS na úrovni 3,3 percenta ročne.

    - Reklama -