Merkelová: Nechcem sa nikomu v EÚ vyhrážať. Ale…

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

    „Nie som slepá voči tejto ťažkej situácii,“ uistila Merkelová divákov, keď hovorila o utečeneckej kríze. Verí však, že za uplynulé dva roky urobila EÚ pokrok a dokáže spolupracovať pri ochrane vonkajších hraníc, čo je podľa jej názoru pozitívny krok vpred. EÚ sa musí vedieť sama brániť. To je podľa kancelárky zásadné. Z tohto pohľadu sa jej javí ako veľmi žiaduce, aby spolu veľmi úzko spolupracovali aj armády EÚ.

    Okrem toho by si EÚ mala zachovať svoje slobody, teda voľný pohyb osôb, tovaru, kapitálu a služieb. V týchto slobodách leží podľa kancelárky sila projektu. „Pre mňa má zachovanie slobody pohybu v EÚ veľkú hodnotu,“ vyhlásila Merkelová.

    Nezabúda vraj ani na európsky sociálny štát, ktorý ľuďom poskytuje určité výhody, a má na pamäti aj problematiku zamestnanosti, ktorej treba venovať pozornosť. To okrem iného zahŕňa aj odbúranie prílišnej byrokracie a zvýšenie konkurencieschopnosti jednotlivých krajín EÚ. Pozitívnu rolu v tejto oblasti vraj môže zohrať obchodná dohoda medzi EÚ a Kanadou, známa pod skratkou CETA.

    EÚ by podľa Merkelovej mala postupovať jednotne aj v otázkach zahraničnej politiky. Mala by spoločne formulovať svoje predstavy o vzťahoch s Ruskom, Ukrajinou, Čínou a teraz aj so Spojenými štátmi. Ak bude EÚ ťahať za jeden povraz, bude podľa jej slov významným hráčom.

    To však nepôjde bez toho, aby jednotlivé členské štáty rešpektovali základné hodnoty, na ktorých EÚ stojí. Medzi tieto hodnoty podľa Merkelovej nesporne patrí aj demokratický právny poriadok. Európska komisia by podľa jej slov mala rokovať s tými krajinami, v prípade ktorých existujú určité tendencie k oslabovaniu právneho štátu. Moderátor výslovne spomenul Poľsko a Maďarsko, ale kancelárka sa dbanlivo vyhla tomu, aby kohokoľvek menovala.

    Zároveň sa odmietla komukoľvek vyhrážať, že príde o časť európskych dotácií, ak nebude konať v súlade s demokratickým právnym poriadkom. „Otvárať debatu o financiách nepovažujem v tejto chvíli za dobré. Nechcem nikomu hroziť. Skutočne nechcem vysloviť žiadnu hrozbu. Chcem pracovať na tom, aby bol demokratický právny poriadok rešpektovaný v celej Európe,“ zdôraznila Merkelová.

    Otázku eventuality, že niektoré krajiny nebudú postupovať v súlade s demokratickým právnym poriadkom, a prípadnej únijnej reakcie na takýto postup nechala otvorenú.

    Celý rozhovor si môžete v nemčine vypočuť TU.

    - Reklama -