Podpora málo rozvinutých okresov i menšinové jazyky na súdoch. Čo ešte si pre Slovákov pripravili Ficovi ministri?

    0
    Ilustračná fotografia: rokovanie vlády (Autor: TASR)

    Ministri majú na programe aj návrhy poslancov Mosta-Híd Gábora Gála, Eleméra Jakaba, Pétra Vörösa a Tibora Bastrnáka na novelizáciu zákona o Správnom súdnom poriadku a Civilnom sporovom poriadku. Navrhujú, aby preklad podaní a dôkazov v regionálnom alebo menšinovom jazyku v správnom súdnom konaní a civilnom súdnom konaní zabezpečoval súd. Trovy prekladu a tlmočenia by tak mal hradiť štát. 

    Na programe rokovania je aj pokračovanie rekonštrukcie areálu Slovenskej národnej galérie. Práce vlani prerušili pre slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie. Ministerstvo kultúry preto navrhuje posunúť termín ukončenia rekonštrukcie o šesť mesiacov, a to najneskôr do konca júna 2019. Rekonštrukcia mala pôvodne stáť 48,7 milióna eur. Či si jej posun vyžiada ďalšie financie, nie je zatiaľ zrejmé.

    Témou bude aj nadchádzajúci Rímsky summit. Z obsahového hľadiska zavŕši proces reflexie o budúcnosti EÚ, ktorý odštartoval Bratislavský summit. Neformálne zasadnutie hláv štátov alebo predsedov vlád 27 členských štátov EÚ v Ríme je súčasťou širšej diskusie o budúcnosti EÚ, ktorá nabrala na význame po rozhodnutí Spojeného kráľovstva vystúpiť z EÚ. Slovenskú delegáciu povedie premiér Robert Fico (Smer-SD).

    Kabinet bude hovoriť aj o prácach na tvorbe registrov obnovenej evidencie pozemkov. Tie pokračujú plynule, v zmysle uznesení vlády a v súlade s Koncepciou usporiadania pozemkového vlastníctva v SR, uviedol Úrad geodézie, kartografie a katastra v informácii pre vládu. “Od začiatku zabezpečovania obnovy evidencie niektorých pozemkov a právnych vzťahov k nim vynaložil úrad k 28. februáru 2017 na úhradu jednotlivých spracovateľských etáp 68,58 milióna eur,” píše v materiáli úrad. 

    - Reklama -