Ďalšie útoky z Turecka: Európania, zbláznili ste sa? Zahrávate sa s ohňom!

    0
    Stúpenci tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana kráčajú počas protestného pochodu k holandskému konzulátu v Istanbule (Autor: TASR)

    Komentátorka vplyvného denníka Daily Sabah Merve Ş. Oruçová vo svojom pondelkovom komentári varuje európskych politikov, aby počúvali Erdogana a spol. a uvedomili si následky svojej „populistickej politiky“. Podľa komentátorky Oruçovej malo Holandsko zaobchádzať s predstaviteľmi tureckého štátu s oveľa väčším rešpektom a nemalo im brániť agitovať v prospech referenda. „Odporcovia referenda priestor majú, tak prečo nie jeho zástancovia?“ čuduje sa novinárka.

    „Je azda znevýhodňovanie jednej strany novou podstatou slobody prejavu v Európe? Je v poriadku dať priestor napríklad zakázanej teroristickej skupine PKK a priaznivcom Fethullaha Gülena? Politici v Nemecku, Rakúsku aj Švajčiarsku zakazujú tureckým politikom, aby sa stretávali na zhromaždeniach so zástupcami tureckej menšiny v ich krajinách. Medzitým v Európe rastie vplyv nacionalistov a separatistov a aj bežní politici obmedzujú slobodu a demokraciu,“ podotkla novinárka.

    Ako konkrétny príklad obmedzovania slobody uviedla Oruçová rozhodnutie Európskeho súdneho dvora, ktoré umožňuje zamestnávateľom, aby zakázali moslimským zamestnancom nosiť šatky na pracovisku. „Môžu tvrdiť, že opatrenie nie je mierené len na moslimov. Pritom ide o priamy útok na moslimské ženy. Je to to isté, ako keď Donald Trump zakáže vstup utečencom a moslimom do USA. Kde sú všetci tí európski liberáli, ktorí vyjadrovali v uliciach solidaritu s moslimami?“ pokračovala.

    „Turecké úrady varovali západné krajiny, že nemajú podceniť situáciu na Blízkom východe. Ale Európania to ignorovali. Teraz prichádza ďalšie a možno už posledné varovanie. Uvedomujete si, že sa zahrávate s ohňom? Zbláznili ste sa?“ uzavrela komentátorka s tým, že zvyšok už je na západných vládach. Nemenej rozhodný bol aj jej redakčný kolega Hakki Öcal, ktorý sa vyjadril konkrétne k Nemecku a rozhodnutiu tamojších úradov zakázať agitáciu za referendum, ale kurdským odporcom referenda z PKK dať naopak všetok priestor.

    „Teroristická organizácia PKK je známa svojím odporom k referendu, ktoré by v prípade schválenia posilnilo moc prezidenta. Obávajú sa, že by tak došlo k oslabeniu ich roly. Predstavitelia PKK jasne avizovali, že budú postupovať proti referendu všetkými prostriedkami. Hoci aj samotná nemecká vláda oficiálne označuje PKK za teroristickú organizáciu, jej priaznivci mohli v uliciach nemeckých miest niesť svoje vlajky a ďalšie symboly a agitovať proti referendu,“ čuduje sa Öcal.

    „Pre milióny Turkov bolo mimoriadne bolestné, keď v televízii sledovali povolené zhromaždenia kurdských teroristov z PKK, pričom im úrady v Nemecku aj iných krajinách podobné zhromaždenia zakázali. Pre Turecko a turecko-nemeckých občanov je niečo také vrcholne neprijateľné. Občianska spoločnosť predsa nemôže dať priestor terorizmu. Ako má Turecko na také do očí bijúce nepriateľstvo reagovať? Hovorca tureckého prezidenta aj ministerstvo zahraničia konanie nemeckých úradov odsúdili. Venujú tomu Nemci pozornosť?“ dodal.

    - Reklama -