Tlačovku českých socialistov ovládol Fico. Vychvaľoval Sobotku, búšil do pultíku. A potom sa vysmieval „dúhovému pochodu“ západných socialistov

    0
    Premiér Robert Fico (vpravo) so svojím českým kolegom Bohuslavom Sobotkom (Autor: SITA)
    „Chcem sa poďakovať pánovi premiérovi Ficovi, že sa nám darí presadzovať naše spoločné iniciatívy. Myslím, že posledným pekným príkladom bola kvalita potravín v EÚ, kde sme dokázali zdvihnúť túto tému v EÚ skrz skupinu V4,“ pochvaľoval si Sobotka na záverečnej tlačovej konferencii.
     
    „Som rád, že máme vedenie, ktoré má silný demokratický mandát. Našou úlohou bude, aby sme presadili naše kľúčové priority ešte v tejto vláde, ešte pri príprave rozpočtu na rok 2018 a, samozrejme, sa od zajtra zameriame na prípravu volebnej kampane pre jesenné voľby,“ pokračoval český premiér.
     
    Robert Fico na spoločnej tlačovej konferencii poďakoval za pozvanie na zjazd ČSSD do Brna. Spolu so Sobotkom vraj patrí k politikom, ktorí chcú projekt EÚ tlačiť k jeho lepšej budúcnosti, ale zároveň chcú varovať pred rizikami, ktorým treba spoločne čeliť.
     
    „Blahoželám novému vedeniu ČSSD. (…) Dámy a páni, ja by som chcel pánovi Sobotkovi popriať k jeho včerajšiemu prejavu, pretože tak, ako my niekedy inšpirujeme druhých, tak teraz on inšpiroval nás,“ ocenil českého politika jeho slovenský náprotivok.

    Páni sa zhodli na tom, že musia postaviť hrádzu populistom a iným nedemokratickým silám.

    „Aby sme zabránili v nástupe k moci ľuďom, ktorí nemajú žiadne hodnoty, aby sme zabránili v nástupe k moci subjektom, kde nefungujú demokratické princípy. (…) Myslím si, že by sme mali spolupracovať. Ide o to, aby bola zachovaná proeurópska orientácia. Som silne ľavicovo orientovaný človek, ale chcem, aby sme viac bojovali za demokraciu a za stabilitu v našich krajinách. Slávku, naozaj sa teším na spoločnú spoluprácu,“ uzavrel tlačovú konferenciu Fico.
     
    Premiéri neskôr odpovedali na otázky novinárov a predovšetkým Fico ukázal, že neváha cez médiá posielať dôrazné odkazy.

    To sa máme nechať hladkať po vlasoch nejakým pravičiarom?

    „Prestaňme načúvať mudrlantom, ktorí hovoria, že musíme veľa šetriť, keď sa ekonomike darí. Lenže oni chcú šetriť tiež v čase, kedy je ekonomike zle. Tak čo vlastne máme robiť? To máme stále šetriť len preto, aby nás nejaký pravicový minister v zahraničí pohladil po vlasoch? Nie! Ja som do hĺbky duše presvedčený, že na raste ekonomiky musia participovať aj občania,“ udrel Fico do pultíku, keď pri otázke jedného z novinárov obhajoval ľavicovú politiku.
     
    „Ak máme naše financie v skvelom poriadku, tak mám zase počúvať nejakého zamestnávateľa, ktorý nám hovorí – teraz to nesmiete robiť, ale keď je zle, tak to tiež nesmieme robiť. Tak kedy to teda máme robiť?“ krútil hlavou znova Fico. Ocenil, že sa česká sociálna demokracia chystá uvaliť na banky špeciálnu daň.
     
    Český premiér Sobotka dal svojmu slovenskému partnerovi za pravdu. Je bytostne presvedčený, že rast ekonomiky musia ľudia pocítiť vo svojich peňaženkách.

    Poviem vám niečo k dotáciám EÚ…

    Došlo aj na európske dotácie. Fico so Sobotkom sa zhodli na tom, že sa vzoprú tlaku tých, ktorí hovoria „neposlušným štátom“ – spolupracujte alebo vám zoberieme dotácie. „Ak sa niekto bude sťažovať, tak mu veľmi rýchlo uskutočním výpočet, ktorý mu dokáže, že 60 až 80 centov z jedného eura končí v západných firmách!“ rozohnil sa Fico.
     
    Pripomenul tiež zjazd európskych socialistov, ktorý sa nedávno odohral v Prahe. „Prepáčte, že to tak poviem, ale to bol dúhový pochod! Oni tu mali stáť teraz a mali podporiť českú sociálnu demokraciu pred voľbami, aby bolo jasné, že ČSSD je strana rešpektovaná na medzinárodnej úrovni. Ona je to pravda, ale prečo to neukázať aj osobne prítomnosťou na zjazde ČSSD,“ pálil Fico do svojich zahraničných kolegov pri obhajobe Sobotku.
     
    - Reklama -