Zapojenie SIS? Bolo mi hneď jasné… Bývalý vyšetrovateľ únosu Kováča prehovoril

    0
    Vladimír Mečiar (Autor: SITA)
    Podľa Vačka sa pri rušení Mečiarových amnestií nachádza parlament v špecifickej situácii, v ktorej môže nahradiť rozhodnutie novým. Bývalý vyšetrovateľ zavlečenia prezidentovho syna do zahraničia na obavy kritikov z vytvorenia precedensu v prípade zrušenia amnestií odpovedá, že taký precedens by pokojne mohol vzniknúť. 
     
    „Pokiaľ by vznikol precedens, že parlament bude môcť nahradiť takéto nemorálne rozhodnutie hlavy štátu, tak bodaj by takýto precedens vznikol. Ja tomu tlieskam,“ uviedol Vačok v rozhovore. 
     
    Od chvíle, keď Vačok prevzal prípad, bolo vraj jasné, že sa na trestnom čine podieľali členovia SIS. 
     
    Na prvé stretnutie realizačného tímu prišiel aj funkcionár SIS Jaroslav Svěchota, čo sa vyšetrovateľovi ani trochu nepáčilo. „Ohradil som sa s tým, že predsa tu nemôže byť zástupca štátneho orgánu, ktorý je podozrivý. Na to sa ohradil pán Svěchota, že pokiaľ vie, je to dohodnuté s ministrom vnútra,“ povedal Vačok. 
     
    Vyšetrovateľ podľa vlastných slov odmietol prítomnosť člena SIS v miestnosti a Svěchota vraj urazený odišiel a nikto iný zo Slovenskej informačnej služby (SIS) už na spomínané stretnutie realizačného tímu neprišiel. O miesto však prišiel jeho šéf. 
     
    V rozhovore nechýba ani podrobné svedectvo o vyšetrovaní a výsluchu svedka Oskara Fegyveresa, ktorý podľa Vačka prezradil, že sa ako člen SIS podieľal na únose Michala Kováča mladšieho. Fegyveres potom vraj požadoval, aby ho vzali do väzby, pretože mal pocit, že jedine tam bude v bezpečí. „Vysvetlil som mu, že dôvod na jeho zadržanie nemám,“ uviedol Vačok s tým, že mu Fagyveres oznámil, že musí odísť zo Slovenska. 
     
    Vďaka výpovedi člena SIS sa vyšetrovateľovi podarilo obviniť 4 členov informačnej služby. „Následne som zavolal svojho nadriadeného, ktorý prišiel na útvar. Prekvapením bolo, že ešte v noci prišiel na útvar aj pán Lexa, ktorý mi začal nadávať. Ohradil som sa, že iba postupujem podľa zákona,“ tvrdí Vačok. 
     
    Bývalý vyšetrovateľ kauzy zavlečenia prezidentovho syna do Rakúska tvrdí, že volanie po zrušení Mečiarových amnestií a prešetrení trestných činov je znak toho, že si ľudia začali uvedomovať, čo treba urobiť, aby bolo Slovensko právnym štátom. „Ak máme zabezpečiť právny štát, tak sa trestu musíme báť, počnúc prezidentom až po obyčajného človeka,“ uviedol. Úspešné obnovenie vyšetrovania by podľa Petra Vačka bolo aspoň signálom toho, že spoločnosť chce zmenu. 
     
    Celý rozhovor nájdete TU
     
    - Reklama -