Eurokomisárka Jourová hrozí: Ak si nebudete ctiť hodnoty EÚ, tak…

    0
    Eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová (Autor: SITA)

    Európsku úniu čakajú v roku 2017 dôležité voľby – v Nemecku, vo Francúzsku, v Holandsku, ale aj v Česku. Prieskumy ukazujú, že v Holandsku by už za pár dní mohol vyhrať radikálny antiislamský politik Geert Wilders. Vo francúzskych prezidentských voľbách zase môže vyhrať krajne pravicová politička Marine Le Penová.

    Nielen týmto dvom politikom poslala Jourová jasný odkaz. Každý, kto nebude dodržiavať základné demokratické princípy EÚ, môže prísť o európske peniaze.

    „Nesmieme byť naivní voči ľuďom, ktorí zneužívajú ochranu základných práv. Každý, kto žije v Európe, musí prijať základné európske hodnoty. Patrí medzi nich právny štát, rovnosť žien a mužov a zákaz diskriminácie náboženských a iných menšín. Kto si nebude ctiť náš demokratický spôsob života a naše zákony, nemal by žiť v Európe,“ konštatovala Jourová. Naše základné hodnoty si podľa jej názoru musíme chrániť.

    Ak si nebude niektorá z členských krajín EÚ ctiť európske hodnoty, mohli by jej byť pozastavené európske dotácie. V rozpočtovom období končiacom v roku 2020 je to nereálne, ale čoskoro sa začne diskutovať o novom programovom období na ďalšie roky a tam už sa ponúka možnosť priškrtiť finančné toky tým krajinám, ktorých politici sa nesprávajú demokraticky. Vzhľadom na to, že Európsku úniu opustí Veľká Británia, veľký prispievateľ do spoločného európskeho rozpočtu, vznikne tak či tak potreba jednotlivé finančné toky analyzovať a prípadne prehodnotiť. Dôraz na európske hodnoty môže byť do budúcna jedným z hodnotiacich kritérií.

    Celý rozhovor si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -