Sulík: Toto je dôvod, prečo sa zlodejstvá Ficových vlád tak ľahko prepečú. Pri zdravotníctve a energetike to však neplatí

    0
    Richard Sulík (Autor: TASR)

    Sulík vo svojom najnovšom komentári pre hnonline.sk našiel dôvod, „prečo sa zlodejstvá vlád Roberta Fica tak ľahko prepečú“. Pomohol si prieskumom svojho opozičného kolegu Igora Matoviča z OĽaNO, ktorý si svojho času urobil prieskum s otázkou: „Koľko núl má miliarda?“, pričom všetky odpovede rozdelil podľa toho, koho daní respondenti volili. Pri spriemerovaní zistil, že pre voliča pravice má miliarda hodnotu 630 miliónov, zatiaľ čo pre voliča Smeru iba 78 miliónov. „Jeho volič si nevie dostatočne dobre predstaviť, koľko sa to vlastne rozkradlo. Druhý dôvod je, že ťažko tým zlodejstvám rozumieť, a tretí dôvod, že volič Smeru tie zlodejstvá necíti na vlastnej koži.“

    V tomto kontexte vysvetľuje liberál kauzu Bašternák, v ktorej kontroverzný podnikateľ vypovedal, že 12 miliónov eur platil v hotovosti. Sulík tvrdí, že ide o obrovskú sumu a je ťažké pochopiť podstatu podvodu, keďže chýba priamo okradnutý.

    Iná je však podľa europoslanca situácia pri aktuálnych kauzách, konkrétne v zdravotníctve a energetike. „V zdravotníctve sa počas troch vlád Roberta Fica tak veľmi kradlo (teta Anka, masér Kostka, plytvanie v nemocniciach), že dnes musí Všeobecná zdravotná poisťovňa škrtať poistné výkony, čo ľudia pocítia ihneď a priamo. Najprv bol niekoľko rokov pokoj, lebo sa kradlo na úkor technických rezerv, a to drvivá väčšina ľudí ani len nevie, čo je,“ píše Sulík.

    Podobne vníma stav v energetike, kde sa podľa neho vymýšľali prehnané dotácie, ktoré si mal urvať jeden z mecenášov Smeru Jozef Brhel, balili sa peniaze do alobalu pre Roberta Fica ako vratky z dotácií uhoľným baniam Petra Čičmanca a všeličo iné. „Bývalý šéf úradu pre reguláciu všetko poslušne premietal do cien za distribúciu energií. Nikto sa nesťažoval, pokiaľ cena samotnej elektriny klesala a sľub Roberta Fica ‚stabilné ceny energií‘ ako-tak obstál. Lenže to sa skončilo a januárové zvýšenie cien za ističe (niekto tie zlodejstvá predsa len zaplatiť musí) sa dotkne priamo státisícov ľudí. A všetci si veľmi dobre vedia predstaviť 15 eur mesačne,“ poznamenal Sulík.

     

    - Reklama -