Zúfalá Merkelová letí za Trumpom, aby ju zachránil, myslí si komentátor

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Angela Merkelová a Donald Trump sa na kadečom nezhodnú. Napríklad v otázke prístupu k migrantom. Merkelová migrantom otvorila náruč, Trump im do cesty stavia múr.

    „Lenže na prístupe k migrantom sa kancelárka už nedohovorí ani s väčšinou Nemcov, pretože americký prezident má v tomto prípade jednoducho k pravde oveľa bližšie. Ešte významnejšie pre nás je, že tlak Trumpa pomerne veľmi rýchlo prinútil Nemecko, aby začalo úplne vážne uvažovať o tom, že konečne začne plniť svoje záväzky voči NATO,“ poznamenáva komentátor.

    Hoci je Nemecko najbohatšou krajinou Európy, prispieva do spoločného rozpočtu NATO podstatne menej, ako by bolo treba. Spolková republika sa zaviazala platiť na svoju obranu dve percentá HDP, pričom platí asi 1,2 percenta. Možno si už vraj aj Nemecko uvedomuje, že sa bez vojenskej sily NATO nezaobíde.

    Celý text nájdete TU.

    „Merkelová sa za Trumpom ponáhľa aj z dvoch ďalších dôvodov. Čakajú ju doma na jeseň voľby a oproti minulým rokom nie je jej postavenie také silné. Potrebuje sa teda pred voličmi prezentovať ako jedna z vodkýň sveta,“ konštatuje Buchert.

    Takže keď najmocnejšia dáma Európy príde 14. marca do Washingtonu, môžeme sa tešiť na úsmevy, objímanie, priateľské potľapkania po pleciach.

    „Kancelárka aj Trump dobre vedia, že inak to nejde. Keď sa k tomu prihodia nejaké investície v obidvoch krajinách, uvidíme aj prekvapivé úsmevy. Pretože politika, to je často aj hra pre kamery, hoci v zákulisí sa deje niečo úplne iné,“ pripomína Buchert.

    - Reklama -