Pojednávanie v prípade bytovej mafie prerušené. Rezort vnútra údajne nespolupracuje

    0
    ILUSTRAČNÁ SNÍMKA (Autor: archív)

    Ten navrhol, aby súd preskúmal, či nie sú splnené podmienky na spojenie dnes prerokúvanej veci na OS Bratislava I s iným prípadom, v ktorom má konať Špecializovaný trestný súd. Taktiež žiada, aby súd rozhodol, či neosloví Výbor Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť v súvislosti so zbavením mlčanlivosti obžalovaného Jozefa D.

    S procesným návrhom obhajcu sa musí navyše dôkladne oboznámiť aj prokuratúra, ktorá na to potrebuje istý čas.

    “Súd si vo vlastnej kompetencii zistí skutočnosti uvádzané ako dôvod postúpenia veci. Vo vzťahu k procesnému návrhu obrátenia sa na branno-bezpečnostný výbor NR SR súd opakovane preskúma všetky vyjadrenia ministra vnútra SR,” uviedol predseda senátu.

    Obžalovaný Jozef D., ktorý mal byť údajne agentom či príslušníkom Policajného zboru, navrhol v minulosti súdu, aby získal súhlas ministra vnútra na zbavenie jeho mlčanlivosti, a to aj na obdobie, keď bol nielen príslušníkom, ale aj spolupracovníkom polície.

    Rezort vnútra však podľa názoru viacerých obhajcov v tejto kauze pri zbavovaní mlčanlivosti dostatočne nespolupracuje.

    “Ministerstvo vnútra SR zatiaľ neprijalo takúto žiadosť zo súdu ani branno-bezpečnostného výboru,” zareagovala hovorkyňa MV SR Andrea Dobiášová.

    V kauze bytovej mafie je obžalovaných 14 osôb z podvodov, ktoré prebehli v rokoch 2004 až 2007. Jedna z obžalovaných medzičasom zomrela. Nehnuteľnosti v miliónových hodnotách mali prevádzať nastrčené osoby – herci za niekoľko tisíc korún. Organizátori ich mali vybaviť falošnými dokladmi totožnosti. Tzv. herci sa potom mali vydávať za skutočných vlastníkov a podpisovať potrebné dokumenty. Takto mohli získať nehnuteľnosti v bratislavských Rusovciach, byt v Senici či dom v centre Bratislavy.

    Jozef D. pred OS Bratislava I v októbri 2011 vypovedal, že pôsobil ako agent kriminálneho spravodajstva.

    Spisový materiál v kauze tzv. bytovej mafie je rozsiahly, má približne 12.000 strán.

    Pôvodný sudca v tejto veci a v súčasnosti obvinený Pavol D. sa k 1. máju minulého roku vzdal funkcie sudcu, čo značne skomplikovalo doriešenie viacerých káuz, ktoré mu boli pridelené, vrátane kauzy bytovej mafie.

    - Reklama -