Remiášová mama opäť prehovorila. Pre toto sa poslanci bránia zrušeniu Mečiarových amnestií

    0
    Pamätný kríž na mieste vraždy bývalého policajta Róberta Remiáša (Autor: TASR)

    „Samoamnestie nemajú podporu ani v ústave, ani v žiadnom zákone. Ukážte mi jeden zákon, ktorý dovolí udeliť amnestiu na zločiny, ktoré sa majú vyšetriť. Je jasné, že sa poslanci vyhýbajú ich zrušeniu, pretože oni vlastne chránia seba,” povedala novinárom Remiášová. Podľa nej spravodlivosť na Slovensku nenastane, kým nebude vyčistený stôl a pokým nebudú potrestaní zločinci, ktorí páchali zlo v minulosti.

    „Len čo dokážu potrestať zločiny z minulosti, dokážu potrestať aj zločiny, ktoré sa páchajú dnes,” uviedla Remiášová. Dnes si podľa nej viacerí politici myslia, že si môžu dovoliť čokoľvek. “Ale spravodlivosť je len jedna a mala by platiť pre každého rovnako. Ja za tú spravodlivosť bojujem 20 rokov a dnes mi ide hlavne o to, aby boli pomenovaní ľudia, ktorí spáchali tieto ťažké zločiny. Syna mi to už nevráti, ale dnes mi ide hlavne o to, aby budúce generácie žili v spravodlivejšom štáte,” doplnila.

    História sa podľa Remiášovej opakuje. “Národ, ktorý si nepamätá svoju minulosť, je odsúdený na to, aby sa zopakovala,” poznamenala s tým, že aj dnes máme už roky vládu jedného muža. Rozdiel medzi mečiarizmom a súčasnou situáciou nie je podľa Remiášovej takmer žiadny.

    „Kradne sa vo veľkom, nespolupracujú síce s mafiou, ale teraz to volajú oligarchia. Nepáchajú síce vraždy, ale vďaka tomu, ako ničia tento štát, ľudia páchajú samovraždy. Povedzte mi, aký je medzi nimi rozdiel? A povedzte mi, prečo títo nechcú zrušiť Mečiarove amnestie, keď páchajú to isté, čo páchal on, len iným spôsobom?” podotkla Remiášová.

    V súvislosti so zámerom koalície požiadať Ústavný súd o názor, či a ako sú zrušiteľné Mečiarove amnestie, uviedla, že to vníma “opäť ako kamufláž a spôsob, ako oddialiť rozhodovanie”.

    Amnestie udelené v roku 1998 vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša.

    O zrušenie Mečiarových amnestií sa usiluje opozícia, ale stále nemá dostatočnú podporu koalície. Most-Híd síce zrušenie podporuje ako v minulosti, ale ani jeho hlasy nestačia na to, aby bol ústavný zákon schválený. Smer-SD má roky názor, že sú tieto amnestie amorálne, ale právne nezrušiteľné. SNS tiež o zrušiteľnosti pochybuje. Podľa koalície to môže rozlúsknuť Ústavný súd.


     

    - Reklama -