Premiér pochválil protesty proti vláde a s presadzovaním kritizovaných zákonov pokračuje ďalej

    0
    Rumunsko, protesty proti vláde (Autor: TASR)
    Predseda rumunskej vlády tvrdí, že je šťastný z protestov, pretože to podľa neho svedčí o zapojení Rumunov do politiky a ich záujme o dianie v krajine. „Chcem sa pozerať pozitívne na to, čo sa stalo: aktívna časť našej spoločnosti reagovala na túto tému (korupciu). Je to veľmi dobrá vec pre krajinu,“ uviedol Grindeanu pre Politico. 
     
    Koncom minulého týždňa navštívil sociálny demokrat Grindeanu Brusel, aby ubezpečil ostatných lídrov EÚ, že Rumunsko je naďalej odhodlané pod jeho vedením bojovať proti korupcii a dodržiavať európske hodnoty napriek kríze, ktorá vznikla pre inkriminovaný vládny výnos. 
     
    Podľa nariadenia, ktoré rumunská vláda prijala 31. januára 2017 neskoro večer, sa mal trestný zákonník upraviť, aby bol v súlade s ústavou tým, že by sa korupcia definovala ako „zneužitie úradu“. Stíhané mali byť pritom len tie prípady, v ktorých by štátni zamestnanci či politici prijali úplatky či benefity v hodnote viac ako 45 000 eur. Nič menej by sa za korupciu nepovažovalo, a preto Rumuni už celý február protestujú. 
     
    Premiér Sorin Grindeanu však tvrdí, že došlo k nepochopeniu a aj ľudia obvinení z korupcie v hodnote pod 45 000 eur by čelili stíhaniu, ale z iných trestných činov. V presadzovaní antikorupčných zákonov chce vláda napriek protestom pokračovať. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -