Demokratická strana má nového predsedu. Chce sa stať „nočnou morou“ prezidenta Trumpa

    0
    Hillary Clintonová (Autor: TASR)

    Demokrati volili svoje nové vedenie. Finálny súboj zviedli bývalý minister práce v administratíve Baracka Obamu Tom Perez a liberálny politik z Minnesoty Keith Ellison. Zvíťazil Perez, ale tá náročnejšia výzva ho podľa agentúry Reuters ešte len čaká. Musí demokratov postaviť na nohy po porážke Hillary Clintonovej v prezidentských voľbách.

    Perez je synom dominikánskych prisťahovalcov a v predvolebnej kampani bol považovaný za jedného z možných viceprezidentov budúcej prezidentky Clintonovej. Keby, samozrejme, vyhrala.

    Perez sľúbil, že obnoví silu strany, pokúsi sa urovnať spory, ktoré vyplávali na povrch počas primárok – v boji medzi Clintonovou a senátorom z Vermontu Berniem Sandersom. Perez je presvedčený, že namiesto vnútorných sporov sa demokrati musia zamerať na spojenie síl. K zjednoteniu demokratov urobil Perez prvý krok ešte na samotnom zjazde. Presadil vymenovanie svojho soka Ellisona na post podpredsedu.

    „Zjednotená Demokratická strana je naša najlepšia nádej a súčasne najhoršia nočná mora Donalda Trumpa,“ vyhlásil Perez pred delegátmi zjazdu.

    Senátor Bernie Sanders Perezovi pripomenul, že doterajšia politika Demokratickej strany nefungovala tak, ako by mala, a ak chce strana znovu osloviť čo najväčšie množstvo voličov, musí mnohé veci zmeniť.

    Zvolenie Pereza okomentoval na sociálnej sieti Twitter aj prezident Trump. Demokratickému politikovi zablahoželal k zvoleniu. „Nemohol som byť šťastnejší. (Perez) je pre Republikánsku stranu tou najlepšou voľbou,“ vyhlásil súčasný šéf Bieleho domu Trump.

    Celú správu si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -