Jeden z najbohatších mužov planéty sa dostal do sporu s Trumpom. Téma je nečakaná

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pixabay.com)

    Gates tvrdí, že celosvetová epidémia by mohla v nasledujúcich desiatich až pätnástich rokoch spôsobiť smrť až 30 miliónov ľudí. „To, že v posledných rokoch sa nič tak katastrofického nestalo, neznamená, že to nepríde v blízkej budúcnosti. A my teraz skutočne na príchod pandémie pripravení nie sme. Aj keď je, samozrejme, ťažké určiť pravdepodobnosť vypuknutia prírodnej epidémie či epidémie vyvolanej biologickou zbraňou, tak rozhodne nie je nulová,” tvrdí.

    Jedným z dôvodov nepripravenosti sveta na prípadný príchod celosvetovej epidémie je podľa Gatesa krátka pamäť ľudstva. „Keď niekomu poviete, že po prvej svetovej vojne došlo k epidémii, ktorá zabila viac ľudí ako samotná látka, tak vám ľudia neveria. Teraz je riziko ešte vyššie, lebo ľudia bežne cestujú po celom svete a infekcia sa môže šíriť oveľa rýchlejšie,” konštatuje Gates s tým, že zatiaľ čo riziko jadrovej vojny a zmien klímy berieme vážne, v prípade epidémie to tak nie je.

    Ako Gates tvrdí, na epidémiu nie sú dobre pripravené dokonca ani Spojené štáty. „Toto naviac musí byť globálna záležitosť a očkovanie má v tejto snahe kľúčovú úlohu. Mnoho ľudí je voči očkovaniu skeptických, ale keby vypukla epidémia, iste by si uvedomili jeho zázračnú silu. Vďaka očkovaniu sme odstránili pravé kiahne úplne a detskú obrnu skoro úplne. To je predsa skutočný zázrak a ešte väčší ako pri antibiotikách. Klamlivé tvrdenia o škodlivosti očkovania už boli vyvrátené, hoci niektorí ľudia im stále veria,” uvádza Gates.

    Spiegel v tomto bode rozhovoru pripomína, že prezident Trump opakovane tvrdil, že očkovanie môže spôsobovať autizmus a dokonca sa aj stretol s hlavným zástancom tejto teórie Andrewom Wakerfieldom. „V decembri som už mal možnosť sa s pánom prezidentom stretnúť a vysvetliť mu podstatu očkovania a jeho pozitívnych účinkov,” hovorí Gates, ktorého nadácia posiela ročne desiatky miliónov dolárov práve na očkovanie.

    Redaktor Spieglu však kontruje tým, že jeho “prihováranie sa za očkovanie” zrejme na Trumpa neurobilo príliš veľký dojem, lebo po svojom zvolení hovoril o nutnej revízii vplyvu očkovania na vznik autizmu. „Trumpova administratíva však v tomto smere nepodnikla nič oficiálne. V najhoršom prípade vznikne nejaká komisia, ktorá však rovnako dôjde presne k tomu, čo je už známe. Autizmus očkovanie naozaj nespôsobuje,” uzatvára Gates.

    Celý text v angličtine máte k dispozícii TU.

    - Reklama -