SaS: Petíciu za zastavenie znečisťovania ovzdušia podporilo aj Partizánske

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Petíciu podpísali všetci zúčastnení poslanci, primátor mesta až po prítomných hostí. Zároveň prijali uznesenie navrhnuté primátorom Jozefom Božikom, ktorým žiadajú štát, aby zastavil pokusy na odstavenom treťom bloku Elektrárne Nováky. Diskutujúci v debate upozornili na negatívne dopady na zdravie obyvateľov či životné prostredie. Petičný výbor oceňuje triezvy a racionálny prístup mesta Partizánske. Je to pozitívny príklad aj pre iné mestá a obce v okrese Prievidza.

Strana Sloboda a Solidarita upozornila na nepovolenú prevádzku tretieho bloku v Nováckej elektrárni ešte 5. decembra minulého roku. „Blok 3 nikdy nesplnil nové emisné limity, nebola na ňom vykonaná žiadna úprava, k jeho opätovnému spusteniu nebolo žiadne konanie a neexistujú povolenia,“ uviedla vtedy na tlačovej besede predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Jana Kiššová. V tejto súvislosti sa preto rozhodla zvolať mimoriadny výbor, ktorý však ako minister hospodárstva Peter Žiga, tak aj minister životného prostredia László Sólymos odignorovali. Podozrenia nevyvrátili ani v odpovediach na otvorené listy, ktoré sme im doručili.

Aj z tohto dôvodu poslanci NR SR za SaS Anna Zemanová a Karol Galek dňa 16. decembra podali trestné oznámenie, aby sa prevádzka a povoľovanie tohto bloku riadne vyšetrili. Okrem posunutia na okresnú prokuratúru v Prievidzi sa však v tejto veci dodnes nič neudialo. Koncom januára tohto roku v okrese Prievidza vznikla nepriaznivá smogová situácia, kedy bolo ľuďom odporučené, aby v určené časti dňa radšej neotvárali okná a nevychádzali von, a taktiež, aby v domových kotloch nespaľovali odpad. Prevádzku tretieho bloku v Novákoch, vďaka ktorej emisie tuhých znečisťujúcich látok z elektrárne sa zvýšili 3,5 násobne a siričitanov 16 násobne, si nikto z kompetentných so smogom paradoxne nespájal.

V SaS sme však mali záujem túto situáciu riešiť a pomôcť ľuďom z tohto regiónu. Spustenie petície bolo iba logickým vyústením našich predošlých krokov a výziev, na ktoré zodpovední odmietli reagovať. „Z každodenných stretnutí s ľuďmi vieme, že im to nie je ľahostajné a sú nahnevaní, že ich obavy nikto nepočúva. Vyzývame každého, komu situácia nie je ľahostajná, aby sa aktívne zapojil do zberu podpisov,“ apeloval vtedy predseda petičného výboru a obyvateľ mesta Prievidza Miroslav Žiak, ktorý pripomína, že petícia za odstavenie tretieho bloku elektrárne v Novákoch stále beží.

- Reklama -