Najskôr bol v Guantáname, potom za to dostal miliónové odškodné, teraz sa odpálil

    0
    Britský bojovník za Islamský štát Jamal al-Harith (Autor: Youtube)

    V pondelok tento týždeň bolo podľa Daily Mail natočené video, kde sa Jamal al-Harith rúti v kamióne naloženom výbušninami smerom k základni irackej armády v Mosule. Islamský štát zverejnil jeho fotografiu, pričom pri tomto útoku, ktorého sa zúčastnilo niekoľko samovražedných atentátnikov, zahynul nespresnený počet irackých vojakov. Vyhlásenie vydané Islamským štátom je, že: „Mučeník, brat Abu Zakariya al-Britani, nech ho príjme Alah, odpálil svoje vozidlo naložené výbušninami v sídle Rafidiho armády a jeho milícií v dedine Tal Kisum juhozápadne od Mosulu.“

    Už v roku 1994 pôvodom britský terorista prijal islam a zmenil si aj meno z Ronalda Fiddlera na Jamala al-Haritha.

    Identitu Haritha potvrdil jeho brat Leon Jameson, ktorý tvrdí, že ho spoznal podľa úsmevu. Najskôr ho však britské tajné služby nevedeli identifikovať. Harithov brat zároveň dodal, že jeho brat podľa neho premárnil svoj život.

    Miliónové odškodné za Guantánamo

    Podľa oficiálnej verzie bol Al-Harith uväznený najskôr v Afganistane počas vládnutia Talibanu v roku 2001, pretože mal britský pas a bol považovaný za špióna, pričom cestoval do Pakistanu na moslimský náboženský sviatok. Keď prišlo k pádu režimu a Američania vstúpili do Afganistanu, bol v roku 2002 poslaný do väznice na základňu Guatánamo. Nakoniec bol prepustený spolu s ďalšími tromi mužmi, Rhuhelom Ahmedom, Asifom Iqbalom a Shafiqom Rasulom.

    Al-Harith bol prepustený z väzenia Guantánamo v roku 2004 po tom, čo vláda Tonyho Blaira tvrdila, že nepredstavuje žiadnu hrozbu. Tento terorista sa potom dožadoval kompenzácie za neoprávnené väznenie na základni a tvrdil, že britská tajná služba MI6 bola komplicom Američanov. Nakoniec dostal odškodné milión libier.

    Vtedajší minister vnútra David Blunkett v čase vydania Haritha tvrdil, že „nikto, kto prichádza z Guantánama, nepredstavuje hrozbu pre bezpečnosť britského ľudu“. Tajná služba ho po návrate do Británie dokonca aj vypočula, avšak prepustila ho s tým, že nemá žiadne podozrenia.

    Po prepustení z väzenia si mal Harith v apríli 2011 v Stockporte kúpiť dom za peniaze, ktoré dostal, v hodnote 220-tisíc libier. Podľa servera Daily Mail sa susedia priznali, že u nich rástli obavy o aktivity nového suseda. Jamal al-Harith tam mal žiť so svojou ženou a štyrmi deťmi, pričom pracoval ako správca v islamskej škole.

    V roku 2014 sa však Harith vyparil a nikomu nebolo známe kde.

    Susedia Haritha ohlásili svoje obavy ohľadne jeho podozrivého správania polícii, avšak polícia to nebrala podľa nich príliš vážne. Jeho žena podľa vyjadrenia susedov nosila neustále moslimský odev a nikdy nič nepovedala. Nakoniec sa so svojimi deťmi pripojila k manželovi v Sýrii o pár mesiacov neskôr. Dom bol odvtedy prázdny.

    Tony Blair uisťoval, že nepredstavuje žiadnu hrozbu

    „Je to obrovský šok, keď si uvedomíme, čo tento človek spravil a koľko ľudí zabil,“ povedala bývalá Harithova suseda pre Daily Mail.

    Tento útok vyvolal rad otázok ohľadne krokov úradníkov a tajných služieb, ktoré mali bývalého väzňa sledovať a predpokladať jeho správanie.

    Pýtať sa začali aj britskí poslanci, ktorí si myslia, že je to jasný odkaz pre Tonyho Blaira, ktorý uisťoval, že tento extrémista nepredstavuje žiadnu hrobu. Zároveň bude musieť britská vláda vysvetliť, ako bolo možné, že sa takýto človek s takýmto pozadím tak jednoducho dostal preč z krajiny, a to rovno do Sýrie.

    Veľká Británia sa už stihla neslávne presláviť niektorými džihádistami, ktorí sa pripojili k Islamskému štátu. Medzi najznámejších patril tzv. džihádista John, vlastným menom Mohammed Emľazi, ktorý sa zjavil vo videu v auguste 2014, kde odrezal hlavu americkému žurnalistovi Jamesovi Foleyovi.

    - Reklama -