Vyriešim utečeneckú krízu. Úplne bez problémov, povedal v TV miliardár, ktorý sa s tým nebabre. Pozrite sa

    0
    Utečenci sa snažia dostať z lode (Autor: TASR)

    Bývalý spolumajiteľ spoločnosti Blackwater Erik Prince predostrel v rozhovore pre americkú CNN svoju predstavu možného riešenia migračnej krízy. Video s jeho prejavom koluje po internete. Jeho plány uverejnil aj denník Financial Times. Počíta v nich s tým, že utečencov, ktorí smerujú do EÚ, budú v podstate na každom kroku sprevádzať kontraktori.

    „Spôsob, akým sa EÚ snaží zastaviť utečeneckú krízu, zahŕňa vyzdvihovanie utečencov z mora,“ začal Prince s opisom situácie, keď utečenci často zaplatia svoje posledné peniaze za to, aby mohli nasadnúť na veľmi vratké lode či člny a dostať sa cez Stredozemné more do bezpečia. „Tí ľudia zaplatili veľa peňazí za to, aby unikli z pekla. Dostanú sa do Líbye a odtiaľ na more, kde už EÚ zaistí, aby bola ich cesta o niečo bezpečnejšia,“ doplnil Prince.

    Helikoptéra zvládne utečencov zastaviť

    Skutočné riešenie utečeneckej krízy však podľa jeho názoru spočíva v niečom inom. „Odpoveďou je zastaviť utečeneckú krízu na južnej hranici Líbye,“ zdôraznil. Myslí si, že treba vybudovať výcvikové tábory, kde sa Líbyjčania budú učiť, ako efektívne strážiť hranice. „To zaistia kontraktori alebo iný vonkajší element. Tí by boli jadrom celého systému, na ktorom vyrastie systém líbyjskej hraničnej polície,“ uviedol jasne Prince.

    „Zaistia komunikačnú, vedúcu, spravodajskú, lekársku a logistickú podporu tejto jednotke. Tí ľudia potom zastavia utečencov,“ je presvedčený zakladateľ agentúry Blackwater. Utečenci sa podľa jeho názoru nepohybujú len pešo. Líbya je veľká krajina, v ktorej sa križujú autá plné utečencov. Tie môžu monitorovať zo vzduchu a v prípade potreby zasiahnuť. „Helikoptéra ich zvládne zastaviť. Zastaviť a zadržať,“ usudzuje Prince. Zadržaných utečencov umiestnia podľa jeho slov do niektorého z utečeneckých táborov na juhu krajiny. Z týchto táborov potom budú migrantov vracať tam, odkiaľ prišli. „V každom prípade nedostanú lístok do Európy. Takto zastavíte utečeneckú krízu,“ zdôraznil hosť CNN.

    V tejto chvíli sa vraj EÚ snaží len to, aby bola tá najnebezpečnejšia časť cesty pre utečencov znesiteľnejšia. Lenže to podľa Princa situáciu nevyrieši. Líbya potrebuje profesionálov, ktorí vytrénujú miestne jednotky schopné chrániť vlastné hranice. „V tejto chvíli v Líbyi panuje absolútny chaos,“ pripomína bezpečnostný expert, ktorý v minulosti slúžil v ozbrojených silách.

    „Nemyslím si, že by európske krajiny chceli urobiť čokoľvek, čo by túto utečeneckú vlnu zastavilo,“ vyhlásil vo vysielaní Prince. V Líbyi pritom nenastane pokoj len tak sám od seba, treba niečo urobiť.

    Spojené štáty utratili bilióny dolárov a načo, pýta sa Prince

    Nakoniec Prince skritizoval doterajšiu bezpečnostnú politiku Spojených štátov. „Od 11. septembra 2001 utratili USA za obranu deväť biliónov dolárov. A po svete je viac miest v plameňoch než kedykoľvek predtým. Myslím si, že Pentagon ukázal, ako sa vedie vojna tým vôbec najdrahším možným spôsobom. Ja ako daňový poplatník by som očakával, že nová administratíva prevezme zodpovednosť a povie: Budeme to robiť lacnejšie, lepšie a rýchlejšie. Nechajme súkromný sektor súťažiť a považujme toto meradlo za zásadné,“ uzavrel Prince.

    - Reklama -