Keď Donald Trump spozná EÚ lepšie, zmení svoj kritický pohľad, verí český politológ

    0

    Britská premiérka Theresa Mayová vystupuje ako tvrdá vyjednávačka. „Je v záujme Británie, aby sa začalo rokovať tak, ako predpokladá premiérka Theresa Mayová, to znamená do konca marca sa začnú rozhovory. Myslím si, že teraz to bude Británia, ktorá sa bude ponáhľať, aby sa celý ten proces skončil do dvoch rokov. Oproti tomu EÚ bude celý ten proces asi trochu zdržovať, pretože má aj iné problémy ako len brexit. Predovšetkým ju čakajú voľby v niektorých členských krajinách… Ale je v záujme oboch strán, aby k nejakej dohode došlo,“ zdôraznil.

    Veľmi nešťastná sa mu zdá myšlienka, že by mala byť Veľká Británia potrestaná za odchod z EÚ. „Veď spolupráca EÚ stála vždy na dobrovoľnosti a myslím si, že keby prevládol v EÚ ten tvrdý postup, tak by v Británii ešte pribudlo zástancov brexitu… Keby nedošlo k nejakej vzájomnej dohode, tak by to nebolo dobré ani pre jednu zo strán,“ doplnil Hnízdo. EÚ si síce takisto musí držať jasnú rokovaciu pozíciu, ale dohoda je skutočne v záujme oboch strán. Voliči v EÚ budú totiž sledovať, ako to všetko dopadne, a Úniu podľa toho ohodnotia.

    Írsko možno získa nejaké špeciálne výhody od Európskej únie

    V prospech britskej pravice hovorí fakt, že voľby budú pravdepodobne až v roku 2020 a súčasná vláda má v parlamente väčšinu. Vodca ľavicových labouristov Jeremy Corbyn je u voličov pomerne populárny, ale horné poschodia strany ho veľmi v láske nemajú, čo mu nepomáha.

    Otázkou je, čo sa stane so Škótskom. Aj keby sa Škótsko odtrhlo, ešte nemá istotu, že by mohlo v EÚ zostať. Proti tomuto riešeniu budú napríklad Španieli, ktorí majú podobný problém s Katalánskom.

    Problém bude mať aj Írsko. „Ja si neviem predstaviť, že by sa hranice Írska zmenili na vonkajšie hranice EÚ. Je možné, že Írsko získa nejaké špeciálne výhody od Európskej únie. Aj ostatné krajiny budú mať nejaké špeciálne požiadavky a uvidíme, ako to bude ďalej vyzerať,“ dodal Hnízdo.

    Nakoniec padlo pár slov aj o 45. prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi, ktorý má zjavne radšej rokovania medzi dvoma štátmi než s väčšími inštitúciami, ako je EÚ. Zatiaľ sa však Únia Trumpa báť nemusí. Je k nej síce kritický, ale Hnízdo verí, že svoje kritické názory ešte prehodnotí. „Videli sme to aj pri NATO, kde prehodnotil svoj pohľad, a ja si myslím, že s EÚ to bude podobné, keď príde do Európy,“ poznamenal Hnízdo.

    Celý rozhovor si môžete pozrieť TU.

    - Reklama -