Štedrý Maďarič. Na podporu umenia odkleplo ministerstvo kultúry závratnú sumu. Oprávnene?

    0
    Marek Maďarič (Autor: TASR)

    Ministerstvo kultúry SR uzatvorilo Zmluvu o poskytnutí príspevku štátu zo štátneho rozpočtu na rok 2017 s Fondom na podporu umenia, ktorý získal dotáciu vo výške 15 miliónov eur.

    Táto suma je určená na celý rok 2017. Fond na podporu umenia vznikol z iniciatívy Ministerstva kultúry SR zo zákona ako nová verejnoprávna inštitúcia 1. januára 2015. Ide tak o verejnoprávnu inštitúciu na podporu umeleckých aktivít, kultúry a kreatívneho priemyslu.

    Hlavným zmyslom fondu je udeľovanie dotácií. Náklad na vlastnú prevádzku predstavuje najviac 3 % z celkovej sumy príspevku. Podľa prílohy pôjde na mzdy, platy, služobné príjmy, ostatné osobné vyrovnania, poistné a príspevok do poisťovní suma vo výške okolo 434-tisíc eur. Počet zamestnancov kancelárie je 16 vrátane riaditeľa.

    Okrem toho, že je Fond na podporu umenia dotovaný zo štátneho rozpočtu, tak v prípade, že sa umelci hlásia o výzvy, ktoré boli vypísané, musia zaplatiť aj administratívny poplatok za spracovanie žiadosti. Administratívny poplatok je 0,1 % z požadovaných finančných prostriedkov, najmenej však 20 eur a najviac 1 000 eur. Keď žiadateľ požaduje na základe výzvy finančné prostriedky, dotáciu nemusí automaticky zaplatiť, napriek tomu je však administratívny poplatok povinný. Pred založením tohto fondu dotácie prerozdeľovalo ministerstvo kultúry, avšak administratívny poplatok si za spracovanie žiadosti nebralo.

    Finančne podporuje „živé umenie“, umelecké aktivity, kultúru a kreatívny priemysel, ale aj medzinárodnú spoluprácu, vzdelávanie a výskum v týchto oblastiach a tiež tvorcov samotných. Prvé výzvy zverejnil koncom roka 2015 a prvé projekty získali podporu tento rok. Projekty sa môžu prihlásiť do výziev v šiestich programoch – umenie; kultúrne podujatia, aktivity a časopisy; výskum a vzdelávacie aktivity; ľudová kultúra a kultúrno-osvetová činnosť; medzinárodné aktivity a mobility a pamäťové a fondové inštitúcie.

    „Samozrejme, z ekonomického hľadiska či z pohľadu efektivity fungovania Fond na podporu umenia priniesol niekoľko pozitívnych zmien už v prvom roku svojej existencie. Výrazne sa zvýšilo zastúpenie odbornej verejnosti v procese hodnotenia žiadostí. Procesy hodnotenia a rozhodovania o projektoch sú transparentnejšie. Fond však pružne reaguje na potreby (ale aj kritiku) umeleckého prostredia,“ povedala pre PL hovorkyňa Fondu na podporu umenia Lenka Kubušová.

    - Reklama -