Richard Sulík pre PL: Havran to nemá v hlave v poriadku. Fico rozpráva žvásty

0
Richard Sulík. (Autor: pk)

Neľutujete debatu s Michalom Havranom?

Nie, práve naopak. Ukázalo sa tam, že to pán Havran nemá v hlave v poriadku, čo sa týka fašizmu.

Stretli by ste sa s ním aj nabudúce v podobnej diskusii?

Jasné, ja sa debatám nevyhýbam. Mohol by však Havran prísť lepšie pripravený.

Ako na to reagujú vaši voliči? Aká je spätná reakcia pre vás?

Veľmi pozitívna. Takmer väčšina je naozaj pozitívna. Stačí si pozrieť stovky komentárov pod mojím statusom, kde som oznámil, že sťahujem žalobu na Havrana.

Martin Poliačik sa vyjadril na svojom Facebooku, že ho mrzí, že sa necítite byť liberálom.

Ja som povedal, nie som liberál, som bojovník za slobodu a to hlavne preto, lebo to, čo sa dnes skrýva pod pojmom liberál, to je obyčajné socialistické rovnostárstvo. Sklamanie Poliačika ma nemrzí, ale plánujem napísať ešte článok, kde to poriadne vysvetlím. Stáva sa mi častejšie, že niečo poviem a je to vytrhnuté z kontextu alebo prekrútené. Vždy to potom treba polopatistickejšie vysvetliť.

Povedali ste, že Progresívne Slovensko bude ľavicová strana s pozitívnym postojom k migrantom, teda presný opak SaS. Vedeli by ste si s nimi predstaviť prípadnú spoluprácu?

Pravý opak k SaS je postoj k imigrantom, lebo my hovoríme, že sme proti a oni sú za, ale vo veľa iných veciach si spoluprácu predstaviť viem. Zatiaľ to nie je ani politická strana, takže sme s nimi vôbec nedebatovali. Nepredbiehajme.

Fico povedal, že treba spojiť demokratické sily v Banskobystrickom kraji proti Kotlebovi. To potvrdil aj Béla Bugár v dnešnom rozhovore pre Hospodárske noviny, pričom nesúhlasí so širšou podporou pre vášho kandidáta Martina Klusa. Nevylúčil však nestraníka Jána Luntera. Uvažovala by strana SaS o zmene stratégie vo voľbách VÚC?

To, čo rozpráva Fico, sú žvásty. On je predsa ten, ktorý ruší dvojkolovú voľbu, pričom práve táto voľba je najlepšia záruka na to, aby zvíťazil kandidát, ktorého chce väčšina. Na jednej strane rušia dvojkolovú voľbu a na druhej strane majú nejaké rečičky. Netreba tomu dávať žiadnu váhu.

Béla Bugár zároveň povedal, že zmena dvojkolovej voľby na jednokolovú nie je zásadná zmena a s opozíciou o tom rokovať nebude, lebo vy to odmietate.

Kto chce biť, palicu si nájde. Ja to teda považujem za taký pseudodôvod. Čo je podstatné, tá zmena je zásadná. Pri väčšinovej voľbe volíme jedného kandidáta. Keď sa tá voľba skončí, tak celá moc prechádza na jediného človeka. Je dôležité, aby za týmto človekom stála väčšina, nie len tá časť voličov, ktorá bola najpočetnejšia, ale väčšinová. Keď máte jednokolovú voľbu, tak sa to skončí tak, že prvý dostane 25 %, druhý 20 %, tretí 15 % a vládne ten s tými 25 %. Pri dvojkolovej voľbe vždy nakoniec niekto získa väčšinu, lebo sú už len dvaja kandidáti. Toto je veľmi dôležité.

Ak si pozrieme konkrétny príklad, prezidentské voľby. Fico získal v prvom kole 500-tisíc hlasov, Kiska 400-tisíc, Procházka a Kňažko ešte menej. Pri jednokolovej voľbe by vyhral Fico, keďže ale bola voľba dvojkolová, tak vyhral Kiska, lebo všetci voliči Kňažka a Procházku po druhom kole dali svoj hlas Kiskovi. Toto je podstatná vec. Keď volíme jedného človeka – prezidenta, župana, primátora alebo starostu, tak v týchto štyroch prípadoch musí byť dvojkolová voľba. Ďaleko viac sa uplatní demokratický princíp.

Ja som si teda tú námahu dal vysvetliť, prečo je pri väčšinovej voľbe podstatné a dôležité, aby bola voľba dvojkolová. Béla Bugár nič nevysvetlil. On tu skrátka tvrdí nejaké veci bez toho, aby ich rozumne odôvodnil.

Tento týždeň ste predstavili svoj tím pre zdravotnícku reformu. Kedy predpokladáte, že zverejníte konkrétne návrhy na reformu v zdravotníctve?

Budeme sa tomu venovať, pričom čakáme, že v najbližšom čase niečo zverejníme. Dôležitý je konečný termín. Približne o desať mesiacov chceme predstaviť celú reformu vo forme knihy, ako bola kniha Odvodový bonus. Dovtedy má ten tím intenzívne pracovať.  

- Reklama -