Na jar sa migrácia do Európy zvrhne do obrovských, rekordných rozmerov. Jasné vyjadrenie EÚ

    0
    Utečenci sa presúvajú po poli v Slovinsku. (Autor: SITA)

    V Líbyi stále zúri občianska vojna. Na západe krajiny sídli vláda, ktorú OSN uznáva, ale z východu sa blíži Khalifa Haftar, muž vedúci ozbrojené jednotky. Krajina rozhodne nemá vládu, ktorá by mala pod kontrolou celé územie. Malta, ktorá teraz predsedá Európskej únii, chce s krajinou aj napriek tomu uzavrieť dohodu o vracaní utečencov do Líbye. Podobnú dohodu má EÚ aj s Tureckom a táto dohoda skutočne funguje.

    „Množstvo ľudí prichádzajúcich cez Stredozemné more dosiahne na jar rekordné čísla,“ varoval maltský premiér Joseph Muscat ďalšie členské krajiny EÚ. Malta v tomto polroku predsedá Európskej únii. „Môžeme sa na to pokúsiť pripraviť už teraz alebo počkáme, až nás to doženie v apríli či v máji. A nejakú dohodu dosiahneme v tom čase,“ dodal premiér. Jeho slová priniesol server Business Insider, ktorý sa odvoláva aj na agentúru AP.

    Mnohí ľudia smerujúci zo severnej Afriky do Európy sú ekonomickí migranti, ktorí prakticky nemôžu čakať, že v Európe získajú azyl. Napriek tomu je otázkou, či sa podarí so severoafrickými štátmi uzavrieť podobnú dohodu ako s Tureckom. Najviac migrantov prichádza z Egypta a z Líbye. EÚ môže len ťažko dúfať, že s Líbyou v jej aktuálnom stave túto dohodu uzavrie. V prípade Egypta sú nádeje na dohodu väčšie. Turecko sa od EÚ dočkalo finančnej pomoci za zadržiavanie migrantov a Egypt môže pristúpiť na podobnú dohodu.

    „Egypt je krajina, s ktorou môžeme dospieť k akejsi dohode,“ uviedol maltský minister zahraničia George Vella. „V tejto krajine panuje do istej miery stabilita, tamojšia vláda by mohla mať záujem na uzavretí dohody, lebo sama čelí problémom s migráciou,“ dodal.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -