Bude musieť Smer ustúpiť? Získajú kotlebovci viac krajov? Kto je favoritom v Bratislave? Tohtoročné voľby môžu zatriasť Slovenskom

    0
    Predsedovia VÚC (Autor: TASR)

    Najväčšie otázniky pri nadchádzajúcich voľbách do VÚC vyvoláva Smerom a Mostom presadzovaná zmena dvojkolovej voľby županov na jednokolovú. „Terajšia forma volebného zákona o VÚC je šitá horúcou ihlou. Celý zákon potrebuje zásadnú reformu. Úspech či neúspech Smeru v tohtoročných voľbách bude závisieť predovšetkým od kuloárnych debát o tvorbe regionálnych koalícií vládnych strán,“ hodnotí politológ Michal Horský.

    Regionálne koalície a „opozície“

    V tomto Smere to najviac škrípe so SNS. Národniari už totiž ohlásili, že na županské posty v jednotlivých krajoch mienia postaviť vlastných, straníckych kandidátov. Keď poslanci zvyšných koaličných strán Smeru a Mostu-Híd prišli s návrhom jednokolovej voľby krajských predsedov, podpredseda SNS Anton Hrnko tento zámer spochybnil. „Prípadné dohody o tvorbe koalícií a dohody o postavení kandidátov na predsedov nepochybne budú na úkor strany doterajších jednofarebných zastupiteľstiev strany Smer,“ myslí si Horský s tým, že SNS rovnako ako Most-Híd disponuje istým „vydieračským“ potenciálom. S najväčšou pravdepodobnosťou si teda Smer šiestich županov po voľbách neponechá.

    Ďalším predpokladom je, že regionálne koalície vytvoria aj strany opozičnej rady – SaS a OĽaNO. Matovičovci chcú napríklad za predsedu Trnavského kraja Jozefa Viskupiča, liberáli pravdepodobne postavia do boja o županskú stoličku v Trenčíne Renátu Kaščákovú, v Bratislave Juraja Drobu a v Banskej Bystrici Martina Klusa.

    (Ne)čakaný úspech kotlebovcov?

    A práve na Banskú Bystricu, kde chce pozíciu župana obhájiť predseda ĽS NS Marian Kotleba, sa upiera najväčšia pozornosť. Pri jeho hlavnom vyzývateľovi sa najčastejšie skloňuje meno historika a súčasného riaditeľa SNP Stanislava Mičeva. „Musí predovšetkým získať podporu Smeru a ostatných vládnych strán. Ako samostatný kandidát prakticky nemá šancu,“ myslí si Horský.

    V kuloároch, v médiách, ale aj z úst politikov a politológov však čoraz častejšie zaznievajú prognózy, že kotlebovci majú šancu nielen obhájiť banskobystrického župana, ale dokonca získať aj ďalšie kraje. Aj vďaka jednokolovej voľbe by sa im to vraj mohlo podariť v Nitrianskom, Trenčianskom či Prešovskom kraji.

    „Považujem to (jednokolové voľby – pozn. redakcie) ako poslanec NR SR a perspektívny kandidát na župana Banskobystrického kraja, a predovšetkým ako politológ, za veľmi nebezpečné… Ak sa dnes vládna strana Smer-SD rozhodne zrušiť druhé kolo, je to len potvrdenie toho, že im napríklad banskobystrický župan Marian Kotleba v úrade vyhovuje,“ vyjadril sa už spomínaný Klus.

    Podobný názor má aj odborník na krajnú pravicu Tomáš Nociar. „Súčasný dvojkolový systém by pritom mohol v Banskobystrickej župe prispieť k víťazstvu nad Kotlebom,“ tvrdí.

    Kotlebovci nateraz tvrdia, že stále nevedia, ktorých kandidátov postavia a či sa vôbec budú uchádzať o kreslá županov vo všetkých regiónoch. Je však zrejmé, že si veria. „Sme presvedčení, že skôr či neskôr získame väčší vplyv. Je otázka, že kedy a akým spôsobom,“ povedal ParlamentnýmListom.sk poslanec ĽS NS Milan Uhrík, o ktorom sa hovorí ako o možnom kandidátovi na nitrianskeho župana.

    „Máme očakávanie, že sa to premietne do ideologického boja súčasného establišmentu proti novým politickým stranám,“ dodal.

    Politológ Horský je však k možným ziskom kotlebovcov vo voľbách do VÚC skeptický, pričom si myslí, že voliči svojim hlasmi negatívne „oznámkujú“ doterajšiu skúsenosť s Marianom Kotlebom.

    „Aj napriek tomu, že prieskumy agentúr bijú na poplach, že prvovoliči a mladá generácia podlieha kúzlu chlapcov s vyholenými hlavami a maskáčmi, tak sa domnievam, že nový volebný systém ich vyradí z VÚC.´,“ prorokuje. ĽS NS však môže podľa Horského dosiahnuť čiastkové úspechy pri voľbe do regionálnych zastupiteľstiev.

    Boj o Bratislavu

    V Bratislavskom kraji by sa o post župana mali uchádzať napríklad Juraj Droba alebo bývalý primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. Kandidatúru zvažuje aj Boris Kollár. „Proti Ďurovi Drobovi sa postavím kedykoľvek, aj zajtra, aj v noci o dvanástej,“ povedal ParlamentnýmListom.sk Kollár, ktorý však stále o kandidatúre nie je rozhodnutý.

    „Ľavicový kandidát Ftáčnik už raz nezvládol voľby za mestského primátora. Existuje železné pravidlo, že by sa porazení kandidáti druhýkrát v tom istom regióne o zvolenie uchádzať nemali,“ tvrdí Horský, ktorý najväčšie šance na zvolenie dáva Kollárovi a najmä Drobovi.

    A čo doterajší predseda kraja Pavol Frešo? Horský má na jeho prípadnú kandidatúru jednoznačný názor: „Po katastrofálnom krachu strany SDKÚ-DS a jej predsedu je len malý predpoklad, že sa Pavol Frešo opováži obťažovať voličov.“

    - Reklama -