Kollár: Proti Ďurovi Drobovi sa postavím kedykoľvek. Prezradil, ako to vidí so svojou kandidatúrou za župana

0
Boris Kollár. (Autor: pk)

Ako to vidíte s vašou kandidatúrou na post bratislavského župana?

Poviem vám za stranu, že sa určite budeme uchádzať o posty poslancov, zabojujeme v týchto župných voľbách a mám pocit, že sa budeme uchádzať o troch županov. Ale ešte k tomu budeme mať predsedníctvo, tam sa rozhodneme, ktorí kandidáti kde pôjdu.

Predpokladám, že predsedníctvo bude schvaľovať návrhy. Ale prídete vy s osobnou ambíciou kandidovať za bratislavského župana?

To by som ešte takto netvrdil, vyplynie to z diskusie, aké máme možnosti, kde máme možnosti, aký je koaličný potenciál v ktorých častiach. Záleží to od mnohých vecí. Určite sa do toho vsunie aj veľká politika. „Vuckárske“ voľby budú veľa naznačovať, ľudia sa budú spájať, rozdeľovať. Nechcem predbiehať, lebo tieto rokovania ešte neprebehli. Možno niekde v niečom ustúpime, aby sme mohli inde získať.

V Bratislavskom kraji sa však rysuje silná opozičná podpora pre Juraja Drobu. Boli by ste ochotný potlačiť svoje osobné záujmy v záujme vzniku silného stredopravého kandidáta?

Počkajte, počkajte, ja mám potláčať svoje záujmy pre záujmy kandidáta Ďura Drobu? To nemyslíte vážne (smiech, pozn. red.). Tak Ďuro Droba nech potlačí svoje záujmy v prospech mňa, nie (smiech, pozn. red.).

Juraj Droba však bude mať s najväčšou pravdepodobnosťou podporu minimálne dvoch silných subjektov, SaS a OĽaNO.

Proti Ďurovi Drobovi sa postavím kedykoľvek, aj zajtra, aj v noci o dvanástej. Nežartujte.

Čiže nepripúšťate podporu tomuto kandidátovi?

Nehovorím, že nie, len ma nedostávajte do pozície, v ktorej nie som. Keď sa rozhodnem kandidovať, pokojne pôjdem aj proti Ďurovi Drobovi, aj keby mal všetkých dokopy, rozumiete mi? Nemám s tým problém. Keď sa rozhodnem, že nepôjdem, tak, samozrejme, budem podporovať nejakého pravicového kandidáta. Podporíme alternatívu, ktorá nám je najbližšia. Neznamená to, že keď sa zhlukne 5 či 6 strán, automaticky to urobíme aj my. Tu nám pôjde o občana. Pokiaľ budeme vidieť, že to, čo chce urobiť, je naozaj prínosom pre občana, podporíme ho.

V tejto fáze teda ešte nie ste rozhodnutý, či ísť do boja?

Ešte nie som. Samozrejme, uvažujem nad tým, ale ešte potrebujeme nejaký čas, kým si všetko prejdeme, sadneme si na predsedníctve a povieme si. Všetko je teraz otvorené.

Viete aspoň potvrdiť, že pokiaľ by Sme rodina išla v Bratislave s vlastným kandidátom, boli by ste ním vy?

V Bratislave by som to bol ja. Keď niekoho postavíme, tak to budem ja. Keď nepostavíme, tak budeme podporovať nejakého pravicového kandidáta, ale môže to byť aj nezávislý pravicový kandidát.

Spomínali ste tri kraje, v ktorých máte záujem postaviť župana. Môžete byť konkrétnejší?

Ešte Prešov a Košice nás zaujímajú.

Máte tam už vytypovaných ľudí?

Mám, ale nebudem predbiehať.

Sú to verejne známe osoby?

Áno, áno. Ja vám však niečo poviem. Tieto otázky sú celé úplne zbytočné, pokiaľ vládna koalícia predloží novelu zákona o „vuckách“. Pokiaľ budú dvojkolové voľby, tak sa bavíme o tom, čo teraz. Ale oni chcú jednokolové voľby a tam asi bude musieť zvíťaziť zdravý rozum a postaví sa jeden silný kandidát. Viete, aby sa nám nestalo, že pravica si rozloží 10 kandidátov po 7, 10, 15 percent a Smer nám to vyfúkne s 15, 20, 25 percentami. Všetky debaty sú v tomto momente irelevantné, pretože myšlienka zo strany Smeru a vládnej koalície tu je a vážne sa tým zaoberajú.

Myslíte si, že by to platilo už pre nasledujúce voľby do VÚC, ktoré sú na budúci rok?

Chcú už pre tieto, čo budú. A keď budú jednokolové voľby, garantujem vám, že keď budeme moc hrdí, môže sa nám stať, že všade bude Smer.

Slovenská národná strana dnes oznámila, že vo všetkých krajoch postaví vlastných kandidátov…

Držím im palce.

Oni to vysvetlili tým, že si chcú otestovať svoju silu. Nechce si otestovať svoju silu aj Sme rodina?

Ja si nepotrebujem nič testovať. Viem, kde máme aké šance, viem, kde chceme zabojovať a niečo získať. Ja si nebudem robiť z volieb nejakého pokusného králika. Nejdem si nič testovať a tam, kde zabojujem, chcem zvíťaziť.

Rozhodnutím SNS sa vládna koalícia dostala do zaujímavej situácie. Smer zrejme bude všade stavať vlastného kandidáta alebo podporí nestraníka a v prípade Most-Híd sa v kuloároch spomína, napríklad v prípade Bratislavy, že by mohol podporiť stredopravého, a teda opozičného kandidáta z pohľadu veľkej politiky. Ako vnímate možné koalično-opozičné spojenectvo v župných voľbách?

K tomu sa vyjadrím, až keď to bude pravda. Zatiaľ je to vo forme úvahy a ja nemôžem zaujať stanovisko k úvahe. Keď to bude reálne, vtedy na to odpoviem. Ale pochybujem o tom, že by Most-Híd podporoval Sasku, to sa mi nechce veriť.  

Vráťme sa späť na začiatok. Najskôr ste povedali, že máte záujem o troch županov, potom ste pripustili, že minimálne v Bratislave ste ochotní podporiť pravicového kandidáta. Bolo by to možné aj v ďalších krajoch?

Nie, len pri jednom, pri Bratislave.

Celkom na záver, čo vám momentálne hovorí intuícia v súvislosti s bratislavskou kandidatúrou na župana: skúsiť to alebo podporiť kandidáta?

Záleží na tom, čo urobí vládna koalícia, či prijme zákon, ktorý som vám spomínal, alebo nie, podľa toho. To je pre mňa alfa a omega.

Čiže pokiaľ to budú jednokolové voľby, viac inklinujete k spoločnej podpore jedného kandidáta a pokiaľ to budú dvojkolové voľby, ste ochotní ako Sme rodina ísť do toho samostatne?

Tak, správne ste to povedali.

- Reklama -