Porážka Ukrajiny a výhra Ruska? Holandský premiér vraj hrozí zablokovaním dohody

    0
    Holandský premiér Mark Rutte (Autor: TASR)
    Ukrajina rokuje s Európskou úniou o pridružení krajiny k Západu a vzdialení sa od Ruska.
     
    Holandský premiér Mark Rutte však hrozí, že celé rokovania zablokuje, a to ťažko nesú niektorí diplomati.
     
    Stávky sú teraz vysoké… Ak holandský premiér dohodu do konca dňa neratifikuje, bude to porážka pre Ukrajinu, porážka pre EÚ a víťazstvo pre Rusko,“ povedal agentúre Reuters jeden z diplomatov.
     
    Rutte žiada, aby štáty EÚ neposkytovali Ukrajine žiadne bezpečnostné záruky. Okrem toho požaduje, aby občania Ukrajiny automaticky nezískali právo voľne pracovať a žiť v EÚ.
     
    Posledný zásadný bod obsahuje uistenie, že sa Ukrajina nedočká dodatočnej finančnej podpory EÚ.
     
    Celý článok nájdete TU.
     
    Znepokojené sú predovšetkým členské štáty EÚ zo strednej a východnej Európy, ktoré považujú uzavretie zmluvy za dôležité a holandská požiadavka nulových finančných či bezpečnostných záruk pre Ukrajinu sa im ani trochu nepáči.
     
    Rutte oponuje, že tieto ústupky potrebuje, pretože inak nemá šancu obhájiť dohodu s Ukrajinou pred holandskými voličmi. V tejto súvislosti je potrebné pripomenúť, že aj Holandsko čakajú v budúcom roku voľby, kde má vysoké šance na úspech radikál Geert Wilders.
     
    Diplomati veria, že Ruttove požiadavky budú vypočuté, pretože je lepšie uzavrieť aspoň nejakú dohodu, ako nemať dohodu žiadnu. Uzavretie dohody je pre Ukrajinu absolútne kľúčové už štvrťstoročie po rozpade Sovietskeho zväzu.
     
    Práve spory o smerovaní Ukrajiny na Západ alebo k Rusku vyústili v protesty na Majdane v roku 2014 a ruskú anexiu ukrajinského polostrova Krym o pár týždňov neskôr.
    - Reklama -