Fico si trúfol na európskych lídrov. S projektom Európskej únie hazardujeme a toto je dôvod

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: TASR)

    “S unikátnym projektom, ktorý nikde na svete neexistuje, dnes trestuhodne hazardujeme,” skonštatoval Fico. Vyzval národných lídrov v členských štátoch EÚ, aby neriešili svoje vnútropolitické problémy na úkor európskym tém. Dodal, že dôsledky britského a talianskeho referenda pociťuje celá Európa.

    “Európska únia je v najťažšej kríze od svojho vzniku, nie je to však kríza z vonkajšieho ohrozenia, je to kríza zvnútra, vyjadrená predovšetkým nedôverou ľudí a stratou autority európskych elít,” vyhlásil Fico. Na skepsu občanov navrhuje reagovať ponúknutím konkrétnych politických výsledkov.

    Fico vymenoval úspechy slovenského predsedníctva v Rade EÚ – napríklad ratifikáciu parížskej klimatickej dohody, schválenie budúcoročného rozpočtu EÚ alebo spustenie európskej pohraničnej a pobrežnej stráže. Vyjadril nádej, že koncept tzv. efektívnej solidarity, ktorý Slovensko predložilo počas svojho predsedníctva, sa stane súčasťou reformy únijného azylového systému.

    Hoci z pléna europarlamentu zaznalo viacero pozitívnych hodnotení na adresu slovenského predsedníctva, našli sa aj kritické hlasy. Tie súviseli s kauzou údajne predražených zákaziek súvisiacich s predsedníctvom a postojom slovenskej vlády k riešeniu migračnej krízy.

    - Reklama -