Písať o veciach, ktoré by mohli vzbudiť predsudky, sa nenosí. Rakúski novinári dostali návod, ako zodpovedne informovať o migrantoch

    0
    Vysielanie - ilustračné foto (Autor: pixabay.com)
    Rakúska tlačová rada novinárom odporúča, aby v prípade, že sa v ich článkoch či príspevkoch vyskytnú mená typicky cudzieho pôvodu, zvážili ich uverejnenie. Mená najmä arabského pôvodu v prípade správ o migrantoch totiž vyvolávajú verejnú diskusiu a tá by sa mohla podľa rady vymknúť spod kontroly. 
     
    Odporúčania zo zoznamu rakúskej tlačovej rady varujú novinárov pred témami, v ktorých hrajú úlohu utečenci, pretože sú „emocionálne a kontroverzné“ nielen na verejnosti, ale aj v mediálnom priestore. Rada trvá na tom, že zoznam dáva novinárom iba „šancu na sebareflexiu“ a poskytuje „praktické rady“.
     
    Hneď prvý bod na zozname odporúčaní, ktorý si všíma aj Der Standard, žiada údajne od reportérov, aby zvážili, či vôbec budú informovať o nesprávnom správaní sa v prípadoch, ak ide o migrantov. Pri takých článkoch a správach by mali novinári obzvlášť dbať na to, aby „podané fakty boli ucelené a vyvážené“. 

    Autocenzúra 

    Rady sa sústreďujú najmä na reportovanie o migrantoch a veciach s nimi spojenými a predovšetkým vraj majú novinárom pomôcť predísť predsudkom. Tie vznikajú pri akýchkoľvek negatívnych správach o migrantoch. 
     
    Rakúskym novinárom tlačová rada ďalej odporúča, aby zvážili aj uverejňovanie fotografií, ktoré by mohli posilniť predsudky. Zvážiť treba aj to, „či informácia, ktorá by mohla vzbudiť predsudky, nemôže byť vynechaná bez toho, aby to zmenilo význam a pravdivý obsah správy alebo by zabránilo čitateľovi v pochopení problému“. 
     
    Šikovným trikom, ako sa vyhnúť uvádzaniu napríklad národnosti zadržaného človeka, je podľa odporúčaní rakúskej tlačovej rady uvádzanie krstných mien namiesto krajín pôvodu. 
     
    „Samotné uvedenie pôvodu cudzinca, azylanta či migranta nie je porušením etického kódexu, ako ho uplatňuje tlačová rada, ale novinári by mali zvážiť, či je to nutné pre čitateľovo pochopenie,“ uvádza sa v zozname odporúčaní rakúskej tlačovej rady. 
     
    Ešte pred samotným uverejnením správ o migrantoch by si mali rakúski novinári položiť otázku, či dokážu otvoriť internet bez obáv z toho, že diskusia pod ich témou sa vymkne spod kontroly. 

    Tlačová rada

    Rakúska tlačová rada „vníma samú seba ako modernú samoregulačnú inštitúciu v mediálnom sektore, ktorá slúži na zaistenie vydavateľskej kvality, ako aj slobody tlače“. Takto vníma rada samú seba, ale pod článkom na stránke Der Standard sa rozbehla diskusia, ktorá ju viní z toho, že tlačí novinárov do autocenzúry. 
     
    V novembri sa rade napríklad nepáčil komentár, ktorý uverejnil Bussines Special vychádzajúci ako príloha NEWS Magazine. Autor komentára totiž vo svojom texte tvrdil, že rozhodnutie Angely Merkelovej otvoriť hranice migrantom bude mať katastrofálne dôsledky. 
     
    Tlačová rada označila spomínaný komentár za „mimoriadne problematický“ vzhľadom na to, že v ňom autor o moslimských migrantoch napísal, že „sa neprišli integrovať“. Práve takéto vyjadrenia podľa rady „podnecujú predsudky a strach“. 
     
    Komentár bol dokonca natoľko problematický, že ho rakúski strážcovia politickej korektnosti médií odsúdili ako neetický. Mal totiž údajne „prvky veľmi negatívnych postojov a charakteristík“ migrantov a „dával čitateľovi pocit, že títo migranti sú krokom späť“. 
     
    - Reklama -