VIDEO Ty prasa. No počkaj, Brusel. Toto je búrlivý zabávač, ktorý vyhnal premiéra Talianska a ktorého ľudia nasledujú

    0
    Talianský premiér Matteo Renzi (Autor: SITA)

    Médiá v opise svojich neobľúbených politikov radi preháňajú, ale Grillo si skutočne servítky pred ústa nedáva a možno ho v tomto smere prirovnať aj k novému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Svoje emócie niekdajší obľúbený komik nedržal na uzde ani niekoľko dní pred konaním referenda. Ako písal napríklad denník La Stampa 23. novembra, Grillo nazval premiéra Renziho „prasnicou, ktorá sa bojí, že ju čoskoro zarežú“. Len o deň skôr potom premiéra označoval za „sériového vraha talianskych detí za uplynulých dvadsať rokov“.

    Na politickú dráhu sa tento rok šesťdesiatosemročný Grillo vydal pred siedmimi rokmi, keď založil Hnutie piatich hviezd. Od začiatku ho formoval ako ľavicové protestné hnutie, ktoré presadzuje priamu demokraciu a bojuje proti korupcii vládnucich elít v Taliansku aj v celej Európskej únii. Ale svojím aktivizmom v oblasti politiky sa preslávil už niekoľko rokov predtým. V septembri 2007 napríklad zorganizoval zhromaždenie „Deň choďte do r*ti“, v priebehu ktorého menoval 24 vplyvných talianskych politikov, ktorí nejakým spôsobom porušili zákony.

    Naplno sa však Grillo realizoval až v októbri 2009, kedy oznámil vznik nového protestného hnutia. Hoci bol od začiatku posmešne nazývaný klaunom a vládnuce elity ho nebrali vážne, Hnutie piatich hviezd si od začiatku získalo medzi voličmi značnú obľubu. Už v regionálnych voľbách v roku 2010 hnutie získalo štyri mandáty. Ešte úspešnejšie boli pre Grilla a spol. lokálne voľby v roku 2012, kedy strana získala tretí najvyšší počet hlasov a obsadila post starostu v Parme.

    Vrchol Hnutia piatich hviezd zatiaľ prišiel v parlamentných voľbách pred tromi rokmi, keď strana presvedčila viac ako 25 % voličov a skončila na druhom mieste. Priestor vo vláde síce nakoniec nedostala, ale tento rok v júni sa dostavil ďalší úspech, tentoraz v miestnych voľbách, keď kandidáti Hnutia piatich hviezd obsadili posty starostov v Ríme a Turíne. Grillo sa usiluje aj o vypísanie referenda o vystúpení krajiny z Európskej únie. Po pondelkovej rezignácii premiéra Mattea Renziho má strana veľké šance chopiť sa moci a zostaviť koalíciu.

    Grillo sa nezmenil ani po oficiálnom vstupe do politiky. Politický mainstream preňho stále zostáva najväčším nepriateľom. Vo februári 2013 vládnucich politikov na zhromaždení s voličmi označil za „teroristov“ a konštatoval, že majú z jeho hnutia panickú hrôzu. Vitálny šoumen Grillo si nerobí ťažkú hlavu ani z toho, že ho označujú za demagóga alebo populistu, a vehementne pracuje na tom, aby jeho hnutie získalo podiel na moci. Práve v pondelok sa mu po rezignácii Renziho ponúkla ideálna príležitosť.

    Hnutie piatich hviezd si najmä uplynulý rok získava obľubu medzi voličmi aj svojím odmietavým postojom k migračnej politike Európskej únie. Keby sa Grillovi podarilo presadiť referendum o odchode Talianska z Európskej únie, bruselským politikom by to opäť spôsobilo niekoľko nových vrások na čele. Z májového prieskumu britskej spoločnosti Ipsos MORI totiž vyplynulo, že by za opustenie EÚ hlasovala polovica talianskych voličov.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -