Zaplatíme za nákup viac ako pred rokom? Ceny potravín klesajú, no pokladničný blok hovorí iné

    0
    ILUSTRAČNÁ SNÍMKA (Autor: TASR)

    Spravodajský portál Pluska.sk spravil porovnávací nákup v jednom z obchodných reťazcov. V decembri 2015 nakúpili 12 potravín. V decembri tohto roka nakúpili tých istých 12 potravín a ceny porovnali. Výsledok mal byť odrazom, či sa reálne ceny zhodujú s cenami analytikov a Štatistického úradu SR, ktorý počas celého roka informovali, že ceny potravín sa na Slovensku vyvíjajú priaznivo.

    Po porovnaní účtov vyšiel tohtoročný ako drahší. Menej ako pred rokom platíme za mlieko, chlieb, zemiaky a paradajky. Rovnako ako pred rokom platíme za bravčové mäso, tvaroh a mlieko. Na zozname sú však aj potraviny, ktoré oproti uplynulému roku prudko zdraželi, a to maslo, kuracie rezne, jablká, šunka či párky.

    Zázrak pre peňaženky nepriniesla ani nižšia daň z pridanej hodnoty (DPH) na základné potraviny, ktorá od začiatku tohto roka klesla z 20 na desať percent. Spomedzi piatich potravín, ktoré majú nižšiu DPH, zlacneli iba dve potraviny, a to chlieb a mlieko. Za 250 gramov masla zaplatíme o 36 percent viac ako pred rokom, na kilo kuracích rezňov zas priplatíme 50 centov.

    - Reklama -