Trestných činov páchaných migrantami v Rakúsku rapídne pribúda. Šplhajú sa do desiatok tisíc

    0
    Migranti čakajúci na rakúsko-nemeckých hraniciach (október 2015) (Autor: TASR)

    Tento rok len vo Viedni zaevidovali medzi januárom a augustom až 960 trestných oznámení, a to len na Afgancov žijúcich v meste. Už v auguste bol tak počet trestných oznámení o viac ako 200 vyšší než za celý rok 2015.

    V rovnakom období bolo zaevidovaných aj 1 353 trestných oznámení proti alžírskym prisťahovalcom a 1 280 oznámení na Nigérijčanov. Celkovo došlo k nárastu počtu trestných oznámení podaných v Rakúsku proti migrantom oproti minulému roku o 38,8 %.

    Množstvo trestnej činnosti páchanej cudzincami bolo už minulý rok beztak poriadne vysoké a čísla stále rastú. Vlani bolo spáchaných migrantmi neuveriteľných 42 010 skutkov majetkovej trestnej činnosti a neuveriteľných 23 951 migrantov bolo obvinených z ublíženia na zdraví. Údaje zverejnil minister vnútra Wolfgang Sobotka z Rakúskej ľudovej strany (ÖVP).

    Hovorca ministerstva vnútra Karl-Heinz Grundböck potvrdil, že vláda zvažuje zmenu zákona, aby zakročila proti kriminalite medzi migrantmi. ,,Ak bude žiadateľ o azyl odsúdený podľa trestného práva, môže to viesť k odmietnutiu jeho azylu. Ministerstvo sa tiež snaží urýchliť proces deportácie v takýchto prípadoch,” povedal.

    Údaje však spochybňuje Christoph Riedl, expert na azylovú politiku, ktorý poukázal na to, že by mohli ukazovať len to, že viac ľudí nahlasuje trestnú činnosť a nie, že je reálne páchané väčšie množstvo trestnej činnosti. ,,Len preto, že sa zvýšil počet obvinení, nemusí to automaticky znamenať, že žiadatelia o azyl páchajú viac trestnej činnosti,” povedal, ,,ide o údaje o trestných oznámeniach a nie uznaných trestných činoch.” Zvýšené čísla sú podľa neho aj dôsledko toho, že v tomto roku bolo nasadených aj viac príslušníkov polície. Dodal aj, že mnoho z trestných oznámení sa týka relatívne malých priestupkov, ako napríklad požívanie falošných dokumentov. Aby bolo možné správne interpretovať tieto údaje, je podľa Riedla potrebné sa pozrieť aj na štatistiky o počte reálne usvedčených.

    Zvýšený počet súvisí aj s veľkým nárastom počtu migrantov žijúcich v hlavnom meste.  Na konci augusta 2015 tam bolo 2176 Afgancov, 443 Nigérijčanov a 64 Alžírčanov. V priebehu roka sa počet viac ako zdvojnásobil a v meste v súčasnosti žije 5 618 Afgancov, 683 Nigérijčanov a 183 Alžírčanov.

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -