Uvedomil som si, že mojím skutočným osudom bude vojna, ktorú budem viesť so Spojenými štátmi – pamätné Castrove výroky

    0
    Na archívnej snímke z roku 1960 sú zľava Fidel Castro, jeho spolubojovník a revolucionár Ernesto Che Guevara a kubánsky prezident Osvaldo Dorticos. (Autor: TASR)

    “Odsúďte ma. To vôbec nie je dôležité. Dejiny ma zbavia viny.” – Castro v roku 1953, keď sa ako mladý právnik obhajoval v súdnom procese, týkajúcom sa neúspešného útoku na kasárne Moncada v meste Santiago de Cuba.

    “Revolúciu som začal robiť s 82 mužmi. Keby som ju mal urobiť znova, idem do toho s desiatimi alebo 15 mužmi a s absolútnou vierou. Nezáleží na tom, akí ste malí, ak máte vieru a plán akcie.” – Castro v roku 1959.

    “Nerozmýšľam nad tým, že si oholím bradu, lebo som na ňu zvyknutý a moja brada symbolizuje pre moju krajinu veľa vecí. Keď splníme náš sľub dobrej vlády, bradu si oholím.” – Castro v roku 1959 v rozhovore pre televíziu CBS, 30 dní po revolúcii.

    “Revolúcia nie je záhon ruží. Revolúcia je boj budúcnosti a minulosti.” – Castro v roku 1959.

    “Nikdy som nevidel rozpor medzi myšlienkami, ktoré ma posilňujú, a myšlienkami o tom symbole, tej výnimočnej postave (Ježišovi Kristovi).” – Castro v roku 1985.

    “Jednou z najväčších výhod revolúcie je, že dokonca aj prostitútky môžu vyštudovať univerzitu.” – Castrove slová americkému režisérovi Oliverovi Stonovi v dokumentárnom filme Comandante z roku 2003.

    “Uvedomil som si, že mojím skutočným osudom bude vojna, ktorú budem viesť so Spojenými štátmi.” – Castrov úvodný citát v druhom dokumentárnom filme režiséra Olivera Stona Looking for Fidel z roku 2004, ktorý sa zaoberá kubánskym vodcom.

    - Reklama -