Zoznámte sa, toto je možno budúci francúzsky prezident. Z jeho názorov na Rusko či multikulti budú v Bruseli praskať cievky

    0
    Francois Fillon (Autor: TASR)

    Včera večer sa stretli v televíznej debate dvaja bývalí premiéri Francúzska, Alain Juppé a François Fillon, ktorí sa usilujú o získanie nominácie pre prezidentské voľby v rámci francúzskych republikánov.

    Debata bola považovaná za kľúčovú, pretože Juppé alebo Fillon by sa mali podľa politológov postaviť vodkyni Národného frontu Marine Le Penovej v druhom kole prezidentských volieb, pretože ľavicoví kandidáti majú zatiaľ podľa prieskumov nízku podporu. Fillona agentúra Reuters opisuje ako „sociálneho konzervatívca“, ktorý obdivuje niekdajšiu britskú ministerskú predsedníčku Margaret Thatcherovú a voliči ho všeobecne vnímajú ako viac pravicového než Juppého.

    Vo včerajšej televíznej diskusii si podľa servera France24 naklonil Fillon voličov predovšetkým svojím vyjadrením na adresu multikulturalizmu. „Keď prichádzame k niekomu domov, nemali by sme sa tam snažiť prevziať kontrolu nad jeho životom. Odmietam myšlienku, že by sa z Francúzska mala stať multikultúrna spoločnosť. Utečenci by mali v plnej miere rešpektovať našu kultúru a zvyklosti,“ uviedol Fillon, ktorý v prvom kole primárok získal 44 %, zatiaľ čo Juppé iba 29 %.

    Fillon: Skutočným nebezpečenstvom nie je Rusko

    Naopak, Juppé nijako nezastieral, že idea multikulturalizmu je jeho šálkou kávy. „Máme rôzne korene a odlišnú farbu pleti, vyznávame rôzne náboženstvá a v tom je naša sila,“ cituje server France24 Juppého s tým, že moderátor sa snažil udržať diskusiu vo vecnej rovine, ale napriek tomu sa obaja kandidáti do seba v určitých momentoch pustili priamo. Odlišné názory majú obaja kandidáti najmä na vzťahy s Ruskom. Juppé varoval, že Fillon je až príliš proruský a upozorňoval, že mu Putin vyjadril v primárkach podporu.

    Fillon však rezolútne odmietol, že by uprednostňoval užšie väzby s Moskvou ako s Washingtonom a európskymi partnermi. „Na našom spojenectve nehodlám nič meniť,“ odsekol nahnevaný Fillon, ale zároveň dodal, že Rusko nevníma ako hrozbu. „Skutočným nebezpečenstvom nie je Rusko, ale ekonomické hrozby, ktoré prichádzajú z Ázie. Som v každom prípade presvedčený, že Francúzsko a Rusko by mali zasadnúť k rokovaciemu stolu a začať pracovať na zlepšení vzájomných vzťahov.“

    Na pretras sa dostali aj protiruské sankcie, ktoré spoločne s predstaviteľmi Európskej únie vehementne presadzoval tiež súčasný prezident Francúzska Hollande. Fillon vyhlásil, že tieto sankcie úplne zlyhali a predstavujú vážne problémy nie pre Rusko, ale len pre francúzskych poľnohospodárov. Rozdielne názory oboch kandidátov sa prejavili aj v otázke sýrskeho konfliktu. Kým Juppé si nevie predstaviť zotrvanie súčasného prezidenta Asada v úrade, Fillon konštatoval, že treba s Asadom rokovať.

    Všeobecne sa Fillon podľa Reuters prezentoval ako nositeľ potrebných zmien a svojho protikandidáta nazval  symbolom súčasného establishmentu. „Môj program je oveľa radikálnejší, ale Juppé, naopak, nič veľmi meniť nechce,“ uviedol Fillon, ktorého podľa prieskumu spoločnosti Elabe označilo ako presvedčivejšieho 71 % pravicových voličov. Ako víťaza debaty ho však označila aj väčšina voličov bez ohľadu na ich stranícku príslušnosť. Fillona  podporilo 57 %, Juppého len 41 %.

    Sedemdesiatjedenročný Juppé sa pritom dlhé mesiace javil podľa prieskumov ako jeden z favoritov na víťazstvo. Posledné týždne však jeho podpora medzi voličmi slabne a už prvé kolo primárok ukázalo, že v nedeľu má väčšie šance na víťazstvo práve Fillon, ktorého podporil okrem iného aj neúspešný protikandidát a bývalý prezident krajiny Nicolas Sarkozy. Ak sa nestane za dva dni niečo nečakané, mal by sa 23. apríla stretnúť v súboji o Elyzejský palác s Marine Le Penovou práve 62-ročný Fillon.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -