Svet zaplavila epidémia nepriateľstva. Nepočúvajte tých falošných prorokov, burcuje pápež František

    0
    Pápež František (Autor: SITA)

    Nie sú to ani dva týždne, čo bol Donald Trump zvolený za 45. prezidenta USA. Veľké víťazstvo dosiahol okrem iného aj preto, že sa tvrdo vymedzoval proti menšinám. Pápež František sa nazdáva, že sa svetom šíri epidémia nenávisti voči inakosti. Na adresu samotného Trumpa najvyššia hlava katolíckej cirkvi poznamenala, že sa nespráva ako pravý kresťan, ak sa chystá postaviť múr na hraniciach s Mexikom. Epidémia nenávisti sa ale vraj prejavuje aj inak.

    Z ľudí sa stávajú nepriatelia, pretože prišli z ďalekej krajiny, pretože majú odlišné zvyky, pretože majú inú farbu kože, hovoria iným jazykom alebo pochádzajú z inej spoločenskej triedy. Nepriateľom je pre nás ten, kto premýšľa inak alebo kto má odlišnú vieru,“ nahneval sa pápež František počas vatikánskeho ceremoniálu v sobotu, na ktorom menoval nových kardinálov.

    Krátko pred americkými voľbami varoval ľudí, aby nepočúvali falošných prorokov a neprikyvovali výstavbe sociálnych múrov. Na sobotňajšom ceremoniáli tiež priznal, že ani katolícka cirkev nebola imúnna voči vírusu polarizácie. Narážal tým zrejme na výčitku štyroch konzervatívnych kardinálov voči pápežovi, že sa nestavia dosť jasne k niektorým kľúčovým morálnym otázkam.

    - Reklama -