Kotlebov možný konkurent odkazuje: Toto je cesta fašizmu do našej politiky

    0
    Stanislav Mičev (Autor: TASR)

    „Fašizmus to má naozaj celkom jednoduché. Nemusí obhajovať žiadne ideologické myšlienky, lebo nimi nedisponuje. Politický systém, ktorý reprezentuje, je systémom permanentnej, nikdy nekončiacej revolúcie. Nekladie si za cieľ splnenie programu, len neustále burcuje ľudí proti existujúcej politickej špičke. Potláča potreby jednotlivca a nadraďuje nad všetko záujmy národa,“ opisuje Mičev.

    Podľa neho je úloha extrémistických či fašistických hnutí jednoduchá. Majú bežnému ľudu ukázať neschopnosť štátu, ktorý vedia údajne suplovať len oni sami. Pritom im ide o jediné, o politickú moc. Niečo podobné sa podľa šéfa Múzea SNP deje aj na Slovensku. „Málo sa o tom hovorí, ale tieto tendencie nachádzajú sympatizantov aj tam, kde by sme to nečakali – v polícii, armáde, prokuratúre a na súdoch,“ podčiarkuje.

    „Vo voľbách už zjavne nejde o súboj myšlienok, ale navrch majú populisti, tlčhubovia a navrhovatelia rýchlych riešení. No a že svoje sľuby neplnia? No a čo na tom. Ľudia im to tolerujú, lebo vládna moc im bráni ich sľuby plniť. Aké je to jednoduché,“ konštatuje Mičev. Zároveň sa pýta, čo sa s tým dá urobiť: „Vylieči podporovateľov extrémistov vlastná skúsenosť?“

    Riaditeľ Múzea SNP prognózuje, že extrémistické politické strany len tak ľahko nezmiznú a ich voličom treba vysvetliť, že takto využité hlasy sú vyhodenou príležitosťou. „Bohužiaľ, aj rétorika tradičných politických strán sa radikalizuje. Vráťme sa ku koreňom demokratickej politiky a ukážme ľuďom záujem – záujem o nich a ich každodenný život,“ dodáva.

    - Reklama -