Výbuch pred nemeckým konzulátom. Krvavá pomsta Talibanu si vyžiadala vyše stovky zranených a najmenej štyroch mŕtvych

    0
    Výbuch. Ilustračná fotografia (Autor: youtube)

    Podľa spravodajcu televízie BBC nachádzajúceho sa priamo v meste sú všetci mŕtvi i zranení Afganci.  Hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí uviedol, že všetci zamestnanci konzulátu sú v poriadku a v bezpečí. Budova konzulátu je však “značne poškodená”.

    Zvyšných útočníkov sa podľa hovorcu podarilo zahnať na útek bezpečnostnému personálu konzulátu, afganským bezpečnostným zložkám a privolaným vojakom pôsobiacim v operácii NATO nazvanej Resolute Support (Rozhodná podpora), ktorí sú umiestnení na neďalekej základni Camp Marmal.

    K zodpovednosti za útok sa bezprostredne po jeho uskutočnení prihlásilo militantné hnutie Taliban. Podľa neho išlo o odvetu za minulotýždňové nálety NATO v provincii Kundúz, pri ktorých zahynulo najmenej 30 civilistov, väčšinou žien a detí.

    Nemecko má v Afganistane okolo 1000 vojakov, ktorí sú umiestnení na základni Camp Marmal nachádzajúcej sa na okraji Mazáre Šaríf. Je to najväčšie mesto provincie Balch, ktorá je vnímaná ako relatívne bezpečnejšia než susedné regióny, kde sú útoky militantov oveľa častejšie.

    - Reklama -