Britské denníky hodnotia Trumpovo víťazstvo. Je to katastrofa alebo nová príležitosť?

    0
    Donald Trump, Barron Trump, Melania Trumpová (Autor: TASR)

    „Niečo nemysliteľné je nemysliteľným len dovtedy, kým sa to nestane. Voľba Donalda Trumpa vyvolá globálne politické zemetrasenie. Paralela s hlasovaním o Brexite je zrejmá. Navyše sa k Trumpovi môžu v mnohých častiach Európy pridať jeho nasledovníci, ako napríklad Marine Le Penová vo Francúzsku. Výsledok amerických volieb budú vítať aj v Moskve a Damasku, ale pre Ukrajinu alebo sýrsku opozíciu ide o ďalšiu katastrofu,“ sťažuje sa britský ľavicový denník.

    Podľa The Guardianu bol Trump dlhé mesiace trestuhodne podceňovaný. „Prieskumy a matematické výpočty, ktoré hovorili v jasný prospech Clintonovej, sa samy zdiskreditovali. Ani rozhodnutie FBI vyšetrovať jej e-mailovú kauzu nebral nikto ako zásadný problém pre jej šance dostať sa do Bieleho domu a Trump bol ešte aj tesne pred spustením volieb považovaný za outsidera. Napriek tomu dokázal predovšetkým vďaka voličom bielej pleti uspieť,“ čuduje sa The Guardian.

    V súvislosti s úspechom Trumpa a republikánov v Kongrese USA aj Senáte sa britský ľavicový denník obáva, že Washington teraz bude plne v rukách konzervatívcov a tí budú svoju moc zneužívať. „Amerika bude musieť okrem toho čeliť dopadu v oblasti rasovej rovnoprávnosti. Trump viedol kampaň proti migrantom a urážal moslimov aj Hispáncov,“ píše The Guardian s tým, že panujú obavy, či má republikánsky kandidát pripravený nejaký ekonomický plán.

    „V neposlednom rade potom Trumpovo víťazstvo vyvoláva neistotu nad zvolenou stratégiou americkej zahraničnej politiky vo svete, ktorý sa už dlho spolieha na stabilitu v USA. Schopnosť Trumpa destabilizovať Spojené štáty aj celý svet je takmer neobmedzená. Jeho plány vo vojenskej, diplomatickej, bezpečnostnej a obchodnej oblasti môžu zmeniť svet k horšiemu. Americkí voliči urobili tento týždeň veľmi nebezpečný krok. My teraz v dôsledku toho čelíme temnote, neistote a obavám.“

    Britský konzervatívny denník The Telegraph je v porovnaní s The Guardianom ohľadom víťazstva Trumpa o poznanie zmierlivejší. Ale aj tento denník vo svojom editoriáli vyslovuje určité pochybnosti a upozorňuje, že 45. prezident Spojených štátov sa nikdy v živote nepohyboval v politike. Rovnako ako The Guardian, aj The Telegraph udivene komentuje nesúlad medzi prieskumami a reálnymi preferenciami oboch prezidentských kandidátov.

    The Telegraph je potom oveľa kritickejší k Trumpovej súperke Hillary Clintonovej, ktorú považuje za „stelesnenie zdiskreditovanej politickej triedy, ktorá veľa nasľubuje, ale málo urobí“. „Oproti tomu Trump vystupoval v kampani ako outsider, ktorý chce poraziť establishment. Je v každom prípade ťažké odhaliť jeho politické zameranie. Trump nie je pravičiar, ale vzhľadom na presadzovanie nižších daní a reštriktívnej imigračnej politiky nie je ani ľavičiar.“

    Za problém považuje britský denník Trumpovo volanie po izolacionizme, ktorý sprevádzal Spojené štáty v 30. rokoch minulého storočia. „Svetová ekonomika je dnes oveľa previazanejšia. Okrem toho by protekcionistická Amerika najmenej pomohla chudobným Američanom. Príjmy viac ako 40 % obyvateľov krajiny sú dnes nižšie, ako to bolo pred takmer dvadsiatimi rokmi. Napokon aj preto Donald Trump vyhral voľby.“

    The Telegraph dochádza k záveru, že Veľká Británia by mohla zo zmeny politických pomerov v USA nakoniec profitovať. „Trump aj predseda Snemovne reprezentantov Paul Ryan už sľubovali, že naša krajina dostane mimoriadny priestor na rokovanie o obchodnej dohode. Theresa Mayová by sa mala chopiť príležitosti a dohodnúť s novou americkou administratívou najlepšie možné podmienky. Ale ak chce byť Trump verný duchu Brexitu, musí nechať Ameriku svetu otvorenú a nie sa pred ním uzatvárať,“ konštatuje britský denník v závere svojho stredajšieho editoriálu.

    Celý text z denníka The Guardian si môžete v angličtine prečítať TU.

    Celý text z denníka The Telegraph si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -