Je to vzbura proti hlúposti médií, udrel po víťazstve Trumpa profesor Krejčí. Budú sa vraj diať veci

0
Oskar Krejčí (Autor: Hans Štembera)

Trump ako prezident USA. Čo môžeme teraz očakávať?

Donald Trump je z medzinárodnopolitického hľadiska komunikatívny. Chce riešiť veci diskusiou, preňho neexistujú tabu. Keď sa pozriete do programu Republikánskej strany, je v podstate neokonzervatívny. Je tam napríklad formulácia: „Rusko sa vrátilo k bojachtivosti.“ Rozpor je. Vieme, že zvolenie Trumpa znamená zmenu, ale nevieme akú. Zároveň vieme, že Spojené štáty zmenu potrebujú, rovnako ako svet.

Došlo k prepísaniu volebnej mapy a záver sčítania bol veľmi dramatický, predpokladalo sa, že výsledok bude jasný oveľa skôr. Nakoniec bol pre mnohých prekvapením…

Dôvod, prečo sú ľudia prekvapení, je ten, že volebné prieskumy hovorili niečo iné. Toto je základný problém súčasného Západu. Agentúry nie sú zlé, ale voliči sa začali správať tak, že agentúry to nie sú schopné zachytiť, čo bolo jasné už pred týmito voľbami. Keď sme sa pozerali na prieskumy v primárkach, Clintonová dostala vždy menej hlasov, než jej sľúbili voliči vo výskumoch. Dôvody sú len dva. Po prvé, že prichádzajú voliť skupiny, ktoré agentúry nepodchytia, teda populistické skupiny, a druhá vec je tá, že je to vzbura proti korektnosti. Značná časť ľudí sa správa ako politici. Niečo iné hovoria a niečo iné robia. Vo výskumoch povedia Clintonová, pretože všetky médiá hovoria, že Clintonová je správna, ale je to v rozpore s ich životnou skúsenosťou a sociálnym inštinktom. Volia potom inak. Rovnaké to bolo pri Brexite. Médiá hovorili: „Nesmieme odísť.“ A ľudia hlasovali za odchod.

So západným voličom sa niečo deje – a podľa môjho názoru je to vzbura proti liberálnej korektnosti a hlúposti médií, ako je Česká televízia. Znovu opakujem, je to rozpor s ich životnou skúsenosťou a sociálnym inštinktom. To je jediné možné vysvetlenie, ktoré mi napadá. Ešte hrá rolu jedna vec. Nálada americkej verejnosti už začala byť patrná z toho, že traja zo štyroch kandidátov na prezidenta boli antiestablishmentoví, len Clintonová bola establishment. Nálada v Amerike je takmer jednoznačná. Možno sa im nepáči Trump, ale nechcú Clintonovú, ktorá je prepojená s Wall Streetom.

Aj to je teda dôvod, prečo Clintonovú nakoniec porazil Donald Trump aj na ostro sledovanej Floride, vďaka ktorej si pripísal dôležitých 29 hlasov voliteľov?

Funguje to takmer všade. Otrávenosť ľudí z washingtonských elít je obrovská. Aj sklamanie z Obamu sa do všetkého premieta. Že sa Obama tak zásadne postavil za Clintonovú, jej evidentne nepomohlo a je to zrejmé na prvý pohľad. Obama je slabý prezident, keby sa za ňu postavil silný prezident, tak by jej pomohol.

Myslíte si, že rolu zohralo aj vyšetrovanie súkromných e-mailov Clintonovej FBI alebo že táto aféra už na poslednú chvíľu neovplyvnila voličov v rozhodovaní?

Mala väčší vplyv, než som si pôvodne myslel. V záverečnej fáze však hovorili, že išlo o špeciálne počítačové centrum, ktoré zbieralo peniaze na kampaň a zničili všetko pred príchodom FBI, potom by išlo o federálny zločin. Hovorilo sa o 600-tisíc e-mailoch, nemohol to robiť jedinec, ale tím. Keď poviem „pravdepodobne“, tak si ľudia povedia, že je za tým niečo špinavé, a je to normálna reakcia pri škandáloch. Ja som skeptik s chladnou hlavou, ale väčšina ľudí, ktorí volia, všetko prežívajú. Clintonová na sebe mala škandály. Keď Wall Street chcel svojho kandidáta, nemal to byť niekto taký prvoplánový.

V Bruseli evidentne nemajú veľkú radosť…

Zatriaslo to celým establishmentom. Keď sa mení pán, vazal zneistí. S tým nič nenarobíme. Česká televízia plače od stredajšieho rána. Ale musíme mať nejakú dôstojnosť.

- Reklama -