Ideme preč, tu to nemá cenu. Rodení Nemci utekajú z Nemecka, budete sa diviť, kde zakotvujú

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Ako uviedol nemecký denník, minulý rok nebol v tomto smere nijako ojedinelý a len za poslednú dekádu opustilo krajinu 1,5 milióna rodených Nemcov. Väčšinou vysokovzdelaných a erudovaných vo svojich odboroch. Predpokladá sa, že za tento rok by mohol byť odlev obyvateľstva v dôsledku masívnej prisťahovaleckej vlny ešte výraznejší. Podľa šéfa Nemeckého úradu pre migráciu (BAMF) Franka-Jürgena Weiseho by toto číslo mohlo za rok 2016 predstavovať až 300 000.

    Zverejnené štatistiky nezahŕňajú, aký hlavný dôvod vedie Nemcov k odchodu do zahraničia. Predpokladá sa, že popri finančných ide aj o sociálne a kultúrne dôvody. Teda nesúhlas s liberálnou prisťahovaleckou politikou kancelárky Angely Merkelovej, ktorá vlani na jeseň do Nemecka fakticky pozvala sýrskych utečencov. Odpor k tomuto kroku Nemci nevyjadrovali len v prieskumoch verejnej mienky či v krajinských voľbách, ale aj priamo “na ulici”.

    Ako pripomína Soeren Kern z amerického think tanku Gatestone Institute, v októbri 2015 protestovalo v Kasseli niekoľko stoviek jeho obyvateľov proti zámeru miestnej vlády zriadiť tu utečenecký tábor. Starosta mesta Walter Lübcke im vtedy odkázal, že ak nesúhlasia s vládnou prisťahovaleckou politikou otvorených dverí, môžu kedykoľvek Nemecko sami opustiť. „K tomu istému kroku Nemcov vyzval tento mesiac vo svojom otvorenom liste tiež osemnásťročný Sýrčan Aras Bacho,” píše Kern.

    Otvorený list mladého sýrskeho utečenca publikoval denník Der Freitag a treba dodať, že si v ňom Bacho nebral žiadne servítky. „Nechceme s vami žiť v rovnakej krajine. Myslím, že by ste mali z Nemecka odísť preč. A vezmite si so sebou aj AfD. Keď vám súčasné Nemecko nevyhovuje, prečo nejdete preč? Bežte napríklad do Spojených štátov s Donaldom Trumpom. My, utečenci, vás už tu máme skutočne dosť,” cituje Kern z Bachovho listu.

    „V máji 2016 magazín Focus konštatoval, že veľa Nemcov sa sťahuje napríklad do Maďarska. Realitný maklér pohybujúci sa v oblasti Balatonu tvrdil, že 80 % jeho nemeckých klientov odišlo zo svojej krajiny z dôvodu migračnej krízy,“ píše Kern a poukazuje na list nemenovaného nemeckého občana, ktorý vo svojom liste adresovanom vláde uviedol niekoľko hlavných dôvodov, prečo sa rozhodol odísť zo svojej rodnej krajiny.

    „Na rozdiel od prezidenta Gaucka či kancelárky Merkelovej som presvedčený, že islam do Nemecka nepatrí. Jeho stúpenci sú agresívni a pohŕdajú zákonmi aj kultúrou našej krajiny. Väčšina politikov, bohužiaľ, tento problém bagatelizuje, lebo chce byť znovu zvolená,“ napísal v prvom bode autor listu, v ktorom si tiež sťažuje na zhoršenie bezpečnostnej situácie a „nezvratné zmeny“, ktoré spôsobila masívna imigrácie do zeme.


     

    - Reklama -