Ruské deti sa pripravujú na vojnu. Branné cvičenia sú v plnom prúde

    0
    Ilustračné foto: Účastníci ruského výcvikového tábora pre mládež (Autor: ReproFoto: YouTube/Seeker Stories)
    Ruská mládež sa neučí len salutovať, skladať uniformy a uctievať si vlajku tak ako Američania. Súčasťou drilu mladých ruských adeptov na vstup do armády je napríklad aj skladanie svetoznámej útočnej pušky známej ako Kalašnikov, pomenovanej podľa autora tejto smrtiacej zbrane, ktorá je obľúbená medzi ozbrojenými silami, ale aj zločincami a teroristami po celom svete. Medzi návštevníkmi vojenského výcviku sú deti od veku 11 rokov.    
     
    Svedectvo z ruských výcvikových táborov, v ktorých sa deti pripravujú na vojnu, priniesla ešte na jar tohto roka americká fotografka a dokumentaristka Sarah Blesenerová. Na fotografiách, ktoré jej bez problémov dovolili urobiť, zachytáva priebeh tréningu mladých brancov. Deti a mládež vo veku od 11 do 17 rokov sa učia napríklad aj to, ako správne používať ochranné obleky pre prípad chemického alebo jadrového útoku. 
     
    Nejde však o žiadne nekoordinované prípravy detí na vojnu. Všetko je v súlade s politikou Kremľa. Prezident Vladimir Putin a jeho vláda tento rok ponúkli mládeži po celej krajine možnosť zúčastniť sa školení, ktoré však nie sú ani zďaleka iba o vojne. Mladí Rusi sa majú podľa denníka Times učiť aj o národnej hrdosti, ideológii a pravoslávnej viere. 

    Ruské študentské hnutie 

    Jedným z prvých krokov, ktoré viedli k vytvoreniu výcvikových stredísk pre ruské deti a mládež, bolo založenie celonárodného Ruského študentského hnutia. Cieľom tejto organizácie je „pomoc pri formovaní charakteru mladých ľudí, založená na hodnotovom systéme, ktorý je podstatný pre ruskú spoločnosť“. 
     
    V patriotických kluboch pre mládež je v Rusku registrovaných údajne až štvrť milióna ruských tínedžerov. Každý z týchto klubov funguje autonómne a má okrem štátom daných osnov aj vlastné štruktúry a filozofiu. Len v Moskve je takýchto patriotických klubov vyše 10 000. 
     
    Ruská mládež sa učí rozoberať útočnú pušku typu Kalašnikov (AK-74). Zdroj: YouTube

    S vojenským tréningom mládeže začala ruská vláda už pred pár rokmi, ale naplno ožil až vlani, keď Kremeľ predstavil vládny program s názvom „Patriotické vzdelávanie ruských občanov v rokoch 2016 – 2020“. Cieľom tohto programu je zvýšiť v nasledujúcich desiatich rokoch podiel národne zmýšľajúcej mládeže o osem percent. O desať percent sa má zvýšiť aj počet Rusov, ktorí sa dobrovoľne hlásia do armády. To všetko aj vďaka vzdelávaniu a branným cvičeniam pre deti. 

    Závan pionierskych čias

    Ruské médiá označili výchovu k národnej hrdosti a patriotizmu spojenú s vojenským výcvikom za „oživenie pionierov“, medzi ktorých patrili takmer všetky deti nielen v niekdajšom Sovietskom zväze, ale aj u nás na Slovensku. 
     
    V apríli tohto roka rozbehlo ruské ministerstvo vnútra program, ktorý má pomôcť s vytvorením takzvanej „mladej armády“. Ide o súbor spomínaných asociácií pre mládež, ktoré poskytujú okrem armádneho výcviku aj vzdelávanie v oblasti vojenskej histórie a taktiky. 
     
    Podľa februárového prieskumu sú tieto kroky Kremľa absolútne v súlade s názormi Rusov. Podľa ankety nezávislej ruskej agentúry Levada Center, ktorá sa zameriava na prieskumy verejnej mienky, súhlasí s vojenskou službou 58 % opýtaných. V tom istom prieskume sa ukázalo aj to, že 81 % Rusov dôveruje ozbrojeným silám. To je o 20 % viac ako pred začiatkom konfliktu na Ukrajine. 
     
    Výcvikové strediská vychovávajú mladú generáciu patriotov schopných nielen bojovať, ale aj veriť v pravoslávnu cirkev, ktorá je v Rusku mimoriadne vplyvná a západné médiá ju obviňujú z napojenia na Kremeľ a prezidenta Putina. Žiadneho špecifického nepriateľa vraj v branných cvičeniach deťom nemenujú. „Nemáme pred svetom žiadne tajnosti. Nechcem vojnu, ale pripravujeme sa na ňu,“ povedal jeden z inštruktorov dokumentaristke Sarah Blesenerovej, ktorá mala možnosť fotografovať priamo vo výcvikových táboroch pre deti. 
     
    - Reklama -