Čerstvá americká štúdia varuje: Rusko chce zo Slovenska urobiť…

    0
    Moskva (Autor: SITA)

    „Rusko chce v strednej a východnej Európe využiť hospodárske a politické páky na to, aby mohlo manipulovať s tamojšími štátmi, diskreditovať západné hodnoty a podkopať transatlantické vzťahy. Uvádza to štúdia súkromnej výskumnej skupiny, ktorú vo štvrtok zverejnili vo Washingtone. Štúdia sa zaoberá situáciou na Slovensku, v Maďarsku, Bulharsku, Lotyšsku a Srbsku,“ píše ČTK s odvolaním sa na agentúru Reuters.

    Kremeľská propaganda sa snaží zo Slovenska a ďalších krajín urobiť akési nárazníkové pásmo, na ktoré bol Kremeľ zvyknutý z čias sovietskej éry, kedy Československo po roku 1968 okupovala sovietska armáda. Štúdia sa zrodila z bádania, ktoré trvalo 16 mesiacov. Americká vláda vraj so závermi štúdie súhlasí.

    Rusko sa ďalej snaží oslabiť NATO a Európsku úniu, ktorých je Slovensko súčasťou. V niektorých krajinách je údajne ruský vplyv už taký silný, že skutočne ohrozuje ich západné smerovanie. Kremeľ podľa štúdie neváha ani podplácať a v niektorých prípadoch dokonca vraždiť svojich oponentov. To len ukazuje, že v tomto boji sa hrá naozaj o veľa. Podľa autorov štúdie ide predovšetkým o zachovanie liberálnej demokracie v celej EÚ.

    Celú správu si môžete prečítať TU.

    - Reklama -