Beblavého ťaženie pokračuje. Pritvrdil a chce novú súťaž na nákup CT. Zmenu žiada aj v týchto troch veciach

    0
    Miroslav Beblavý (Autor: TASR)

    “V sobotu (15.10.) doručia dodávateľské firmy ponuky, za aké ceny chcú štátu ponúkať najbližšie štyri roky tieto prístroje,” avizoval. Podľa jeho slov sa z CT prístrojov na Slovensku stal symbol korupcie. “Dnes nakupuje každý sám s podmienkami, ako si ich nastaví. Drucker ide nakúpiť CT centrálne na najbližšie štyri roky. Nebude to však skutočná súťaž,” povedal Beblavý. Samotný centrálny nákup považuje za dobré riešenie, nepáči sa mu však jeho nastavenie. 

    Opozičný poslanec poukázal na to, že v prvom kole vysúťaží obstarávateľ určitý počet dodávateľov, ktorí majú uzavretú všeobecnú zmluvu na niekoľko rokov. V druhom kole, keď už je konkrétna objednávka, sa súťaží znovu už medzi vybranými uchádzačmi a tí súťažia, kto CT naozaj dodá, a práve tam vznikne skutočná cena. 

    “Minister Drucker rozdelil CT do piatich kategórií a pre každú sa súťaží zvlášť. Súťaž však nastavil tak, že v každej kategórii dostanú zmluvu maximálne dvaja uchádzači, ktorí dajú v prvom kole najlepšiu ponuku. MZ tvrdí, že to robí preto, že chce znížiť ceny už v prvom kole a potom sa dvaja pobijú o super cenu v druhom kole,” vysvetlil Beblavý. 

    Podľa jeho slov je problém v tom, že bežne vo svete sa určenie len dvoch súťažiacich na uzavretie rámcovej zmluvy takmer nikdy nepoužíva, najčastejšie sa ich stanovuje osem. “Totiž každý ďalší uchádzač znižuje ceny a z praxe vyplýva, že pri počte šesť, sedem či osem už suma prestáva klesať,” povedal opozičný poslanec. 

    Minimálny počet zase býva traja súťažiaci. “Pri dvoch je totiž ľahké dohodnúť kartel. Čo je jednoduchšie, ako ísť na kávu a dohodnúť sa, že raz ty, raz ja? Pri dvoch sa kartel ťažšie dokazuje, lebo je to slovo proti slovu,” upozornil. 

    Beblavý očakáva argumentáciu MZ, že chce do druhého kola len dvoch uchádzačov preto, aby stlačilo ceny už v prvom kole. “Tieto ceny sú však fiktívne, aj keď slúžia ako strop pre ceny v druhom kole. MZ totiž nastavilo kritéria tak, že do druhého kola sa dostane ten, kto ponúkne priemer troch možných ponúk, a to CT plus dva roky servisu, CT plus päť rokov servisu a CT plus osem rokov servisu. Ak teda niekto odhadne, že nemocnice budú zväčša kupovať dlhý servis, päť- alebo osemročný, ako to robia dnes a ako to má aj zmysel, tak nastrelí na dva roky veľmi nízku cenu, ale na päť a osem rokov dá vyššiu,” konštatoval. 

    Beblavý preto navrhuje, aby minister Drucker súťaž zrušil a zároveň vyhlásil novú s dobre nastavenými podmienkami. Žiada zmeniť tri veci. Po prvé znížiť počet kategórií CT prístrojov z päť na tri, keďže súčasné rozdelenie považuje za príliš úzke. Ďalej odporúča vybrať si len jeden typ záruky a za najdôležitejšiu zmenu považuje zvýšenie maximálneho počtu uchádzačov, s ktorými sa uzatvorí zmluva, a to aspoň na štyroch. “Takto by bola v druhom kole skutočná bitka. Dnes sú to maximálne dvaja, ale môže to byť aj jeden,” dodal Beblavý.

    - Reklama -