Rakúsky plán: Za klamstvo utečenci zaplatia pokutu alebo pôjdu do basy

    0
    Rakúska vlajka (Autor: Hans Štembera)
    Rakúsky kolega českého ministra vnútra Milana Chovanca (ČSSD) Wolfgang Sobotka, má podľa všetkého už dosť toho, ako niektorí utečenci mieriaci do Rakúska klamú alebo všemožne zdržujú svoj odsun z Rakúska, ak im žiadosť o azyl zamietli.
     
    Pripravil preto novelu azylového zákona, na ktorej základe čaká na utečencov za odhalenú lož trest.
     
    “Kto v budúcnosti bude klamať o svojej národnosti, môže dostať pokutu od 1000 do 5000 eur. Ak nezaplatí, hrozí mu väzba v dĺžke až troch týždňov,” navrhuje novela z dielne Wolfganga Sobotku.
     
    Českých čitateľov o tom informoval server Týden.cz. Udelený trest bude navyše možné opakovať. Ak všetko pôjde podľa predpokladov, zákon začne platiť v priebehu roka 2017.
     
    Celý text nájdete TU.
     
    Dotkne sa tých migrantov, ktorí dorazia do Rakúska bez pasu či s falošným pasom a budú klamať o svojom pôvode, veku a ďalších podstatných náležitostiach. Legislatívna úprava sa pokúša reagovať na situáciu, v ktorej sa nejeden migrant bez dokladov označuje za Sýrčana, aby zvýšil svoje šance na získanie azylu.
     
    Migranti si stále pamätajú, ako údajní Sýrčania budú mať väčšiu šancu zostať v EÚ, lebo v Sýrii zúri vojna a Európania im ako Sýrčanom skôr pomôžu.
     
    “Novela tiež výrazne sprísňuje tresty za nelegálny vstup do Rakúska v prípade cudzincov, ktorým už raz žiadosť o azyl v Rakúsku zamietli a oni sa mali vrátiť domov. Ak polícia takého človeka zadrží, môže mu hroziť pokuta od päť do pätnásťtisíc eur alebo väzenie v dĺžke až šesť týždňov.
     
    Finančné vykorisťovanie?
     
    Cudzinec, ktorý sa vrátil do Rakúska, aj keď mu azyl už skôr legálne zamietli, podľa novely tiež stráca nárok na všetko sociálne zabezpečenie či ubytovanie,” pokračuje v popise obsahu novely server.
     
    Sobotka však tiež počíta s tým, že by žiadatelia o azyl mohli pracovať napríklad v sociálnych službách aj v čase, keď sa o ich žiadosti ešte nerozhodlo.
     
    Za túto prácu by žiadatelia o azyl mohli dostať v prepočte od 1,63 do 2,48 eur. Ochrancovia ľudských práv považujú túto hodinovú sadzbu za príliš nízku.
     
    - Reklama -