“Druhá Radičová” pre PL: Na Slovensku je politika zatiaľ mužský svet, často vládnu hrubé spôsoby a široké lakte. Pozrite sa, čo povedala Remišová o expremiérke

0
Veronika Remišová, líderka kandidátky OĽaNO (Autor: archív V. R.)

Igor Matovič vás označil za druhú Ivetu Radičovú, nový poslanec Ján Marosz pre PL vyhlásil, že Ivetu Radičovú dokonca ďaleko prevyšujete. Ako vnímate tieto vyjadrenia?

Samozrejme, teší ma dôvera kolegov. Za dôležitejšie ako osobu lídra však považujem obsah politiky, ktorú hnutie presadzuje. Aby sme ponúkali riešenia, ktoré posunú krajinu dopredu a dali ľuďom nádej, že politika sa dá robiť aj lepšie. Líder je dôležitý, ale aj teraz vidíme v parlamente predsedu strany, ktorý ponúka len prázdne frázy alebo sa venuje bezvýznamným problémom, ako napríklad jedna zjedená horalka v rokovacej sále.

Mimochodom, ako vy osobne hodnotíte pôsobenie Ivety Radičovej v slovenskej politike?

Ivetu Radičovú si vážim za jej principiálne postoje, za snahu očistiť politiku od nezdravého vplyvu oligarchov a rôznych záujmových skupín. Žiaľ, mala veľmi ťažkú úlohu, lebo aj niektorí politici z vtedajšej vládnej koalície touto jej snahou neboli nadšení. Prejavilo sa to napríklad pri voľbe generálneho prokurátora, keď viacerí hlasovali za kandidáta Smeru pána Trnku. Ten sa však neskôr zaplietol do obchodov pána Kočnera a disciplinárna komisia prokuratúry mu udelila najvyšší trest – zbavila ho funkcie prokurátora. Konanie stále prebieha, keďže sa pán Trnka odvolal na súd. Taký to bol kandidát.

Ján Marosz však doplnil, že veľa bude závisieť od vašich politických ambícií. Tak aké sú vaše politické ambície zo strednodobého hľadiska?

Sme na začiatku volebného obdobia, preto sa sústreďujem na normálnu opozičnú prácu, na kontrolu vlády, na upozorňovanie na jej zlé rozhodnutia a na predkladanie zákonov v parlamente. Žiaľ, vládna koalícia odmieta z princípu podporiť aj tie najkvalitnejšie zákony, ktoré by prispeli k väčšej spravodlivosti a k zlepšeniu života ľudí.

Niektoré političky tvrdia, že ženy to majú v politike ťažšie. Stretli ste sa osobne s niečím konkrétnym, keď ste si povedali, že ženy to majú ozaj ťažšie?

Mnohé stretnutia, diskusie alebo rokovania sú do neskorých večerných hodín. Prídete domov a synovi nestihnete povedať ani rozprávku na dobrú noc. Nechcem uraziť mužov, ale myslím, že ženy sú na rodinu viac citlivé a viac ich bolí čas, ktorý si berú zo spoločného rodinného života a vkladajú ho do politiky. Okrem toho, politika na Slovensku je zatiaľ mužským svetom, kde často vládnu hrubé a hlučné spôsoby, široké lakte. Výnimkou vo vysokej politike bola práve Iveta Radičová.

Skôr politologická otázka, ale skúsim ju aplikovať na vás: pokiaľ by ste sa vy stali novou líderkou OĽaNO, mohlo by to otvoriť priestor pre získanie nových voličov pre hnutie?

Už dnes plánujeme posilniť odborné tímy hnutia a rozšíriť prítomnosť hnutia v regiónoch. Do volieb sme išli s kvalitným programom, ktorý bol v dvoch kľúčových oblastiach zdravotníctva a školstva hodnotený ako jeden z najlepších. Odborné riešenia máme, žiaľ, v opozícii sa presadzujú veľmi ťažko, no napriek tomu ich budeme predkladať do parlamentu a snažiť sa, aby si vláda osvojila aspoň niektoré veci, ako napríklad v prípade zákona o hazardných hrách. Vláda prevzala do svojho návrhu zákona opatrenie na vytvorenie registra pre osoby v hmotnej núdzi, ktoré sme navrhovali už niekoľko rokov s cieľom ochrániť od hazardu tých najzraniteľnejších.

Čo si myslíte o opätovnom pozabudnutí Igora Matoviča pozastaviť si živnosť. Bola to chyba alebo máte pocit, že ide o hon na Igora Matoviča?

Mrzí ma, že sa ústavný zákon používa len ako bič na opozičných politikov. Pán Kaliňák neuviedol v majetkovom priznaní polmiliónovú pôžičku, ako aj pôžičku pre firmu, v ktorej bol spolumajiteľom pán Bašternák. Pani poslankyňa Vaľová zo Smeru zas bola dlhé roky v orgánoch firmy, čo zákon explicitne zakazuje. Príslušný výbor parlamentu však konania pozastavil, lebo v ňom majú koaliční poslanci väčšinu. Konanie výboru je ukážkou uplatňovania selektívnej spravodlivosti, kde „naši“ ľudia môžu všetko a sú nepostihnuteľní a ostatní dostávajú sankcie a pokuty.

Nájde sa podľa vás 90 hlasov na to, aby Igora Matoviča zbavili poslaneckého mandátu?

Už len pre koaličných poslancov dúfam, že nie. Viacerí z nich, takisto ako Igor Matovič, zabudli na splnenie povinnosti a pred niekoľkými dňami dokonca vyšlo najavo, že štátna tajomníčka na ministerstve spravodlivosti Mária Kolíková porušila zákon opakovane a teda sa ocitla v identickej situácii ako Igor Matovič. Za opakované porušenie mala prísť strata funkcie. Pani Kolíková je stále vo funkcii. Na druhej strane si však myslím, že z podstaty zákona vyplýva, že strata mandátu alebo funkcie by sa mala vzťahovať na opakované porušenie v priebehu toho istého volebného obdobia. Takýto výklad zákona potvrdzujú aj stanoviská viacerých právnikov.

- Reklama -