Angela Merkelová to vraj zbabrala, ako napokon všetko. Je toho dosť

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

    „Namiesto toho, aby veci pevne uchopila do svojich rúk, necháva ich vymknúť sa kontrole. Nemecká kancelárka Angela Merkelová nie je tým veľkým vodcom Európy, ktorého teraz potrebujeme,“ píše na adresu nemeckej kancelárky publicista a novinár Delamaide. „Bolo by smutným vyvrcholením politickej kariéry kancelárky Angely Merkelovej, keby svojimi nesprávnymi rozhodnutiami ohľadom Deutsche Bank […] vyvolala reťazové zlyhanie európskych bánk a zničila by euro,“ pokračuje publicista.

    Ešte pred pár dňami požadovalo ministerstvo spravodlivosti Spojených štátov, aby Deutsche Bank zaplatila pokutu vo výške 14 miliárd dolárov za to, že sa nesprávala dostatočne zodpovedne pred vypuknutím celosvetovej finančnej krízy v roku 2008. Banka nepočítala s tým, že túto obrovskú sumu zaplatí, ale aj tak sa dostala na akciových trhoch do problémov. A Angela Merkelová urobila podľa novinára tú chybu, že sa za nemeckú banku nepostavila dostatočne razantne. Sprvu dokonca vyhlasovala, že so štátnou pomocou nemôže Deutsche Bank počítať. Toto konanie mohlo podľa názoru Delamaida viesť až k zrúteniu európskych bánk a opakovaniu veľkej hospodárskej krízy, ako ju poznáme z 30. rokov minulého storočia.

    Novinár v tejto súvislosti upozorňuje, že nejde ani zďaleka o prvý „kiks“ Angely Merkelovej. Ďalšieho sa dopustila v okamihu, keď otvorila brány Nemecka migrantom z rôznych kútov sveta. Tým poprela dovtedy platné európske dohody, ako nakladať s utečencami, a navyše zapríčinila otrasy v Európskej únii. Čo ju k tomu viedlo? Podľa spisovateľa to bola jej zaslepenosť ohľadom Grécka. Táto krajina spoločne s Talianskom čelila a čelí obrovskému náporu migrantov, ale Merkelová tomu nevenovala dosť pozornosti. Nechala sa totiž údajne ovplyvniť svojím náhľadom na grécku bankovú krízu, pri riešení ktorej dlho odmietala ustúpiť čo i len o piaď a nájsť nejaký kompromis.

    Delamaide však konštatuje, že sa tým rad zlyhaní Angely Merkelovej nekončí. Zle sa vraj rozhodla aj v otázke ukrajinskej krízy. Ukrajine sa nasľubovalo, že sa teoreticky môže stať členom EÚ, ak sa k tomuto spoločenstvu začne správať priaznivejšie. Na kyjevskom Majdane došlo následne k revolúcii podporovanej zvonku. Táto revolúcia motivovala ruského prezidenta Vladimira Putina, aby obsadil ukrajinský Krym a infiltroval Rusov do ďalších prihraničných oblastí krajiny.

    - Reklama -