Bezpečnostný expert: Úplne chápem správanie Ruska

    0
    Vlajka Ruska (Autor: Hans Štembera)

    „Nikto nepochyboval o tom, kto to lietadlo zostrelil. Fakt, že vyšetrovanie bolo ukončené až za dva roky, ukazuje neschopnosť vyriešiť tento prípad promptne. Po dvoch rokoch to už nebude dlho trvať. Z politického hľadiska je dôležité, že Rusko okamžite poprelo zostrelenie lietadla, a kým sa na tom nič nezmení, tak samotná správa nič nevyrieši. To, že to trvalo celé dva roky, dalo Rusku čas konsolidovať svoje zisky na Ukrajine,“ poznamenal expert.

    „Členom toho tímu nebolo Rusko. Keby bolo jeho členom, tak by sme sa asi žiadneho verdiktu nedočkali,“ upozornil Dyčka. Znovu zopakoval, že kľúčovú rolu zohral čas. V priebehu dvoch rokov zaplavilo mediálny priestor veľké množstvo protichodných informácií. Zaplnenie priestoru zavádzajúcimi informáciami je podľa Dyčku klasickou taktikou hybridnej vojny a je jedno, či hybridnú vojnu vedie Rusko alebo Západ. Kľúčové je skrátka občanov unaviť a postupne ich nechať na túto kauzu zabudnúť. „Či už to Rusko urobilo alebo nie a my sme sa zhodli na tom, že áno, tak to na tej situácii na Ukrajine nič nezmení. Preto už to nie je dôležité,“ zaznelo znova z úst experta. Jedna vec je, že sa podarilo dokázať odpálenie rakety zo systému BUK. Ale úplne iná vec je, kto to vozidlo riadil a kto to odpálil.

    Američania si musia zvykať na odpor Ruska

    Pár slov padlo aj k situácii v Sýrii. „Hoci to nemusím schvaľovať, úplne chápem ruské správanie. Zoberte si intervenciu Severoatlantickej aliancie na Balkáne a v Iraku. Sú to oblasti patriace predtým do ruskej sféry vplyvu, kde došlo k intervenciám. A v Sýrii Rusi dávajú najavo, že neustúpia. Pre Západ je to relatívne nová situácia, ešte pred desiatimi-pätnástimi rokmi sme nič také nevideli,“ pripomína Dyčka. Dnes sa s tým musia Spojené štáty nejako popasovať.

    Existuje určitá možnosť, že Rusko v Sýrii ustúpi, ak prídu ústupky zo strany Európy. Napríklad ak dôjde k zrušeniu sankcií voči Rusku. To je však len hypotéza. Štatistika hovorí, že občianske vojny trvajú v priemere 12 rokov, pričom v sýrskom konflikte sme dnes asi v polovici. Otázkou je, ktorá zo strán konflikt nakoniec vyhrá.

    Na záver sa Dyčka zmienil o utečeneckej vlne. Cvičenie na ochranu hraníc označil hosť za nevyhnutné, pretože sa treba pripraviť na to, čoho sa ľudia a štát boja. Keď to verejnosť vyžaduje, treba sa pripravovať na hroziace situácie, hoci sa nás v tejto chvíli utečenecká vlna v podstate netýka.

    - Reklama -