Miškov pre PL: Politika preráža dno. Sas nie je liberálnou, ale xenofóbnou stranou. Sulík ušiel, Matovič je babrák

0
Predseda strany SKOK! Juraj Miškov (Autor: SITA)

Čomu sa v súčasnosti venujete?

Venujem sa všetkému, na čo som nemal počas vrcholovej politiky čas. Venujem sa rodine, ktorú som zanedbával, venujem sa biznisu a koníčkom. Z hľadiska biznisu momentálne investujem do start-upov. Jeden z nich je pomerne zaujímavý a týka sa vývoja samoobslužnej čerpacej stanice a momentálne pripravujem vybudovanie sietí takýchto staníc na Slovensku.

Ako vnímate výsledok SKOK-u vo voľbách? Prečo si myslíte, že strana nezískala viac percent?

Myslím, že odpoveďou je to, čo sa dnes deje a nachádza v politike – všetci tí, ktorí voličov klamali. A tí, ktorí hovorili pravdu, a my sme v kampani pravdu hovorili, zostali mimo parlamentu. Možno je to dôsledok toho, že ľudia majú radšej, keď ich politici klamú, než keď im hovoria pravdu.

Plánujete ísť so stranou aj do budúcich volieb?

SKOK pokračuje normálne ďalej. Hneď po voľbách sme povedali, že toto nie je projekt na jedny voľby, ako to bolo pri mnohých iných stranách. Stranu sme zakladali ako partia ľudí, ktorí majú rovnaké videnie sveta a rovnaký svetonázor. Znakom toho je už aj to, že po prvých voľbách, ktoré sme zažili a ktoré nemožno hodnotiť inak ako neúspech zo strany, odišlo len 12 – 13 ľudí. Partia, ktorá s nami vstúpila do SKOK-u, je stabilná a napĺňa ma to radosťou, pretože títo ľudia to nerobia zo snahy získať výhody, ale je to naozaj o hodnotách a o tom, čo strana pre ľudí predstavuje.

Aké zmeny plánujete v SKOK-u do budúcich volieb?

Hovoriť o zmenách je ešte veľmi skoro a ak nejaké budú, včas ich oznámime. Pre nás je oveľa dôležitejšie, že to, čo dnes na Slovensku sledujeme a označuje sa to pojmom politika, preráža dno. Neviem, či v politike vôbec niekedy bola taká zlá situácia, že dnes viac ako tieňovú vládu potrebujeme tieňovú opozíciu a sme svedkami názorovej a obsahovej prázdnoty jednotlivých strán. Politika akoby stratila obsah a začala byť o obviňovaní, nálepkovaní, osočovaní a hašterení sa a toto je momentálne veľký problém. My sa preto chceme sústrediť práve na tvorbu obsahu. Piateho novembra pripravujeme programovú konferenciu, kde chceme predstaviť niektoré kľúčové témy, ktoré sú z nášho pohľadu dôležité pre budúcnosť Slovenska a jeho obyvateľov. Bohužiaľ, tieto témy, ktoré sú významné z celospoločenského a možno aj geopolitického hľadiska, nie sú v slovenskej politike dostatočne reflektované.

O aké témy ide?

Sú to témy, ktoré sa týkajú budúceho vývoja na pracovnom trhu. V budúcnosti, a už aj teraz, budeme vystavovaní štruktúrovanej nezamestnanosti, ktorá prerastie aj do vysokej nezamestnanosti následkom vplyvu automatizácie a robotizácie. Bude čoraz menej práce a kvalifikovanej práce, budú pribúdať ľudia, ktorí si so svojím vzdelaním nebudú vedieť nájsť prácu a takisto bude naďalej rásť príjmová nerovnosť a nožnice medzi chudobnými a bohatými sa budú čoraz viac roztvárať.

Aké riešenie tohto problému ponúkate?

Primárna, a už sme päť minút po dvanástej, je zmena celého systému vzdelávania. Tam to celé začína. Školy produkujú absolventov, ktorí sa na trhu práce nevedia uplatniť. Na druhej strane máme spoločnosti, ktoré nevedia nájsť dostatok kvalifikovaných pracovníkov. Tieto znaky sú dôkazom toho, že v celom školskom systéme je niečo zlé. Pokiaľ neurobíme vyslovene zmenu v školstve a vzdelávaní, ujde nám vlak a celé hospodárstvo tým utrpí.

Spomenuli ste, že politické strany sú obsahovo prázdne. V akom stave je podľa vás opozícia?

Líder najsilnejšej opozičnej strany utiekol do Bruselu. Radšej chodí vystupovať do nemeckých televízií a viac mu ide o popularitu medzi nemeckými divákmi než o to, čo sa deje na Slovensku. Ďalší z lídrov si nedokáže splniť elementárnu povinnosť, akou je zrušenie živnosti. Každému sa môže stať, že niečo zanedbá či sa pomýli, ale keď dvakrát urobíte tú istú chybu, nedá sa to nazvať inak ako babráctvo. Ďalší výrazný líder z parlamentu odstúpil. To všetko je znakom toho, v akom stave sa súčasná slovenská opozícia nachádza. Potom tu máme v parlamente, samozrejme, aj fašistov a rôznych bláznov. Nepamätám si, kedy bolo tak zle, ako je teraz. Slovenská politika naozaj preráža dno.

Čo si myslíte o niektorých vyjadreniach Richarda Sulíka, ktorý napríklad povedal, že islam do Európy nepatrí?

Richard je veľmi šikovný ekonóm a mal by sa venovať ekonómii. Ja sa tiež nevyjadrujem k operáciám srdca.

Čo si myslíte o protestoch Bonaparte? Išlo podľa vás o adekvátnu reakciu na kauzu Bašternák?

Za neúspechom týchto protestov stoja snahy opozície o ich spolitizovanie a myslím si, že to odradilo mnohých ľudí, ktorým sa tiež nepáči to, čo sa deje, majú problémy s kauzou Bašternák a myslia si, že Kaliňák by už nemal byť ministrom.

Opozícia sa dostala do konfliktu s aktivistami z Inštitútu ľudských práv. Stotožňujete sa s kritikou Aleny Krempaskej a Petra Weisenbachera voči opozícii?

Toto som až tak detailne nesledoval. Každopádne, pokiaľ bola snaha urobiť z toho občiansky protest, tak si myslím, že na takomto proteste majú právo vystúpiť aj aktivisti, ako sú Krempaská a Weisenbacher, napriek tomu, že ich názor je trochu odlišný od názoru ľudí z opozície. Toto je znakom toho, že opozícia mala snahu si tieto protesty sprivatizovať.

Ste v kontakte s niektorými z bývalých kolegov z SaS?

Ako s ktorými. Napríklad včera som na jednej akcii stretol Martina Poliačika, ktorého považujem za posledného mohykána – liberála v pôvodne liberálnej strane SaS.

SaS podľa vás už nie je liberálnou stranou?

Hovoril som to už viackrát. Dnes sa táto strana nevenuje agende, ktorá je bežná v stranách liberálneho typu, a začala preberať agendu strán, ktoré sú skôr populistické a možno aj mierne nacionalistické. Mne SaS čoraz viac začína pripomínať rakúskych slobodných FPÖ, alebo možno aj nemeckých AfD. Čoraz viac sa totiž vzďaľuje od strán, ktoré hája liberálnu agendu v Európe. Či už sú to britskí alebo nemeckí liberálni demokrati.

Aké vidíte paralely medzi AfD a SaS?

Xenofóbiu a napríklad aj podnecovanie náboženskej neznášanlivosti. Je to nonsens, aby strana, ktorá sa definuje ako liberálna, spolu s lídrom podnecovala k nenávisti medzi náboženstvami. Pre mňa je to absolútne nepochopiteľné.

Hovorí sa, že by mohla vzniknúť nová strana okolo projektu Nové progresívne Slovensko. Ako vnímate tieto snahy?

Držím palce každému, kto sa pokúsi šíriť liberálne názory a liberálne postoje.

- Reklama -