Obrovský problém, peniaze sú a nič z toho. Matovičovci bijú na poplach: Takto sa vláda postavila k Rómom

    0
    Súbor Sare Roma počas vystúpenia na galaprograme 8. ročníka festivalu Gypsy Fest. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    “Súčasný splnomocnenec vlády má k dispozícii 380 miliónov eur z prostriedkov EÚ pre aktuálne programové obdobie, nevyužíva ich však ani na jeden projekt, ktorý sa v rómskych komunitách ešte do októbra 2015 realizoval,” upozornil na dnešnom brífingu Pollák. Podľa jeho slov sa zastavili napríklad projekty, ako je terénna sociálna práca, rómske občianske hliadky či projekt zdravotníckych asistentov. „V 150 najhorších lokalitách, kam mala smerovať pomoc pre riešenie problému najchudobnejších Rómov, sa žiadne projekty nekonajú,” skonštatoval Pollák.

    „Priznal, že ho špeciálne irituje fakt, že sa “úplne rozbil” program usporiadania pozemkov v rómskych osadách. “Projekty, ktoré chcú realizovať súčasný splnomocnenec a minister vnútra, s týmto zámerom nerátajú,” uviedol Pollák. “Ak nevysporiadame pozemky v rómskych osadách, nebudeme môcť využiť ďalšie prostriedky, ktoré sú naviazané na túto aktivitu a ktoré by mali smerovať k výstavbe infraštruktúry, svojpomocnej výstavbe či výstavbe komunitných centier,” upozornil Pollák.

    Naznačil obavu, že alokované prostriedky z eurofondov sa použijú inak, ako na projekty, ktoré odobrila Európska komisia. „Možno zasa pôjdu na zberné dvory či na to, aby sme Rómov naučili tancovať a spievať,“ povedal.

    Poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová na brífingu vyzvala podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho a ministra vnútra Roberta Kaliňáka, aby urýchlene vyhlásili výzvy na projekty, smerujúce k zlepšeniu života v marginalizovaných rómskych komunitách. Prioritou by mala byť podľa Remišovej podpora vzdelávania Rómov.

    - Reklama -