Berlín nevie “vyhodiť” neúspešných žiadateľov o azyl. Zostávajú v Nemecku celé roky

    0
    Príslušníci špeciálnych policajných jednotiek v Nemecku (Autor: TASR)
    “Berlínska vláda zverejnila správu, kde uvidela, že koncom júna žilo v Nemecku 550-tisíc odmietnutých žiadateľov o azyl, pričom 406-tisíc z nich žije v krajine dlhšie ako šesť rokov. Medzi dôvody, prečo ich návrat do krajiny pôvodu trvá tak dlho, sú chýbajúce dohody medzi štátmi a aj ´veľkorysé´ lekárske posudky,” píšu české Lidové noviny.
     
    Nelichotivá správa prichádza v čase, keď Berlín zásadne mení prístup k migrantom. Kabinet v Berlíne plánuje obmedziť príval utečencov. To sa vďaka uzavretiu balkánskej cesty a dohode s Tureckom do značnej miery podarilo. Súčasný problém Nemecka teda tkvie najmä v tom, že nevie “vyhodiť” tých migrantov, ktorí nárok na azyl nemajú. Stojí tiež za pozornosť, že nejde o utečencov z vojnou zmietanej Sýrie. Najviac migrantov, ktorí odmietajú opustiť krajinu, pochádza z Turecka, zo Srbska a z Kosova. Tieto údaje vyplývajú z informácií, ktoré predložili na pôde nemeckého parlamentu počas poslaneckých interpelácií.

    “Chorí” mladí muži

    Neúspešných žiadateľov o azyl by mali obratom vrátiť do krajín pôvodu. Vyhosteniu sa však snažia zabrániť aj tým, že chodia k lekárom s údajnými ochoreniami, pre ktoré nemôžu odísť z krajiny. A lekári vychádzajú migrantom v ústrety. Vláda v Berlíne preto vo februári tohto roku rozhodla, že cesta domov môže byť odložená len v prípade, že migrant bez nároku na ayzl trpí chorobou ohrozujúcou život. Toto nariadenie však zatiaľ nebolo dôsledne aplikované, na čo poukazuje vláda v Berlíne.
     
    “Nie je možné, že sedemdesiat percent mužov, mladších ako štyridsať rokov je pred plánovaným vyhostením vyhlásených za chorých a neschopných prepravy,” povedal nemecký minister vnútra Thomas de Maizière. Faktom tiež je, že situáciu komplikujú migranti aj tým, že schovávajú deti u príbuzných, aby nebolo možné vykázať z krajiny všetkých naraz. Nehovoriac o tom, že niektoré dohody o vrátení migrantov do krajín pôvodu sú nastavené tak, že môže trvať aj 25 rokov, kým k tomu naozaj dôjde. Presne tak je to u žiadateľov o azyl z afrického Maroka.
     
    - Reklama -