Bordel okolo zrušenej konferencie Smeru? Paška by taký dokument nepustil. To je akoby to chystal Al Capone s Che Guevarom, zaznelo

    0
    Snem Smeru (Autor: TASR)

    Flašíková-Beňová: Paška by taký dokument nepustil

    Europoslankyňa a spoluzakladateľka Smeru Monika Flašíková-Beňová kritizuje rozhodnutie úzkeho vedenia strany odložiť konferenciu. O programovom dokumente v rozhovore pre PL hovorí, že je slabý, plný fráz, a dokonca aj nezmyslov.

    Aká bola vaša prvá reakcia, keď ste sa dozvedeli, že programová konferencia sa presúva? Boli ste nahnevaná?

    Nebola som nahnevaná. Brala som to ako fakt, že sa to udialo.

    Vy ste sa túto informáciu dozvedeli z médií?

    Áno, dozvedela som sa to z novín.

    Čo je podľa vás za tým?

    Neviem, dostala som dnes (21. 9., pozn. red.) informáciu mailom z našej krajskej kancelárie, že úzke vedenie tak rozhodlo na základe výsledkov summitu a stretnutia sociálnodemokratických lídrov, viac tam nebolo napísané. Neviem, čo povedali sociálnodemokratickí lídri, že sme preto zrušili našu programovú konferenciu.

    Ale platí teda, že najskôr ste sa dozvedeli informáciu z médií, až potom z vašej strany?

    Áno, včera (20. 9., pozn. red.) som si to prečítala v novinách na nejakom portáli a následne dnes ráno (21. 9., pozn. red.) som dostala informáciu z krajskej kancelárie.

    Objavili sa aj hlasy komentátorov, kde sa ako možný dôvod rozhodnutia úzkeho vedenia Smeru spomína obava z domino efektu, ktorý mohol nasledovať na konferencii po vašich pripomienkach.

    To by bola veľká škoda, keby úzke vedenie rozhodlo o odložení konferencie z dôvodu, že nechce počuť názor členov, a bola by to veľká škoda pre Smer ako pre stranu. Myslím, že úzke vedenie by práve malo privítať, keď radoví členovia chcú hovoriť o situácii tak, ako ju vidia, ako ju cítia, ak majú pocit, že treba nasmerovať stranu tak, aby sme Smer zase dostali do dobrej kondície. Ale neverím tomu, že by boli natoľko zľaknutí. Nakoniec konferencia jedného dňa pravdepodobne bude, neviem si predstaviť, že sa už nikdy nestretneme. Jedného dňa tie slova zaznejú. O čo skôr si tieto slová povieme medzi sebou, o to skôr to môžeme vyriešiť a o to skôr sa môžeme pustiť do práce.

    Veľa sa hovorilo aj o pripravovanom programovom dokumente, ktorý údajne zosnovali Pavol Paška a Ľuboš Blaha. Vy ste poslali niekoľko pripomienok k tomuto materiálu, čoho sa týkali?

    Poslala som celý rad pripomienok, dokonca som navrhla niektoré časti vypustiť, ale to je na našu internú diskusiu, to si my vydiskutujeme. Neverím tomu, že Paľo Paška čítal dokument predtým, ako ho začali distribuovať. Dokument je absolútne hodnotovo, ale aj celkovo obsahovo slabý, že chvíľu som aj rozmýšľala, že ho hádam ani nebudem pripomienkovať. Ale potom pre konštruktívny prístup a diskusiu v strane som ho pripomienkovala… Je to jeden z najslabších programov, aký som čítala z dielne našej strany, a všeobecne programov, aké som čítala zo sociálnodemokratických strán. Je veľká škoda, že vôbec opustil kanceláriu.

    Vy viete, kto ten dokument vytvoril?

    Neviem vôbec, len som sa dočítala, že bol tým poverený pán podpredseda Paška a oslovil pána Blahu. Ešte raz, neverím, že Paľo Paška čítal ten dokument a že ho v takejto podobe, v akej bol distribuovaný, pustil von.

    Práve nekvalita dokumentu sa ešte častejšie ako istý strach z možného pnutia v strane spomína ako dôvod odloženia programovej konferencie. Môže byť toto pravou príčinou nečakaného rozhodnutia úzkeho vedenia Smeru?

    Ja neviem, podľa mňa takticky nebolo správne, že bola konferencia preložená. Niekto dokument distribuoval a to, že voči nemu bola kritika a začali prichádzať iné názory, to je úplne prirodzené. Nebojme sa toho, nebuďme zbabelí sami pred sebou, poďme o tom diskutovať. Niekto si dovolí distribuovať dokument, ktorý je z môjho pohľadu prázdny a slabý, plný fráz a, dovolím si povedať, že aj nezmyslov – politologických aj filozofických. Ale je to na debatu, poďme diskutovať. Keď sme najsilnejšia politická strana, nemôžeme distribuovať dokument a potom rušiť celú programovú konferenciu z dôvodu, že sa začínajú ozývať proti dokumentu kolegyne a kolegovia. Potom dokument nemali distribuovať. Nevidím však dôvod, prečo sme na základe toho 4 dni pred tým zrušili konferenciu. Je veľa vecí, ktoré si musíme vydiskutovať. Na jednej strane počúvam od servilnejších kolegov, že veci musíme riešiť vo vnútri, a keď už má prísť konferencia, kde si to máme vyriešiť, úzke vedenie sa ju rozhodne 4 dni pred tým zrušiť. To sú veci, ktoré by sa v takej silnej strane, akou je Smer, nemali diať.

    Vy máte informáciu o náhradnom termíne konferencie?

    Takáto informácia nebola uvedená v maile.

    Niektorí členovia Smeru sa vás snažia dostať do polohy europoslancov odtrhnutých od reality a izolovaných v rámci vašich kritických názorov. Ako to vnímate?

    To je veľmi trápne, čo hovoria niektorí kolegovia a kolegyne, pretože väčšina z nich ani netuší, ako rozhodujú európske inštitúcie, a v živote sa nezaujímala nielen o moju prácu, ale ani o prácu mojich kolegov v Európskom parlamente. Väčšina z nich absolútne nevie, aké témy preberá európska sociálna demokracia. Odtrhnutí od reality sme nie my, ale oni. My realitu v Európskom parlamente racionálne vnímame a snažíme sa ponúkať konkrétne riešenia. Kolegovia, ktorí takým trápnym spôsobom vystupujú, riešeniam nerozumejú, a tak sa snažia prekrývať svoju neznalosť a neschopnosť prázdnotou.

    Blaha: No comment

    „K tomu sa vôbec nevyjadrujem, k tomu sa nikomu nevyjadrujem. Je dohoda v strane, že to bude komunikovať hovorkyňa strany a strana,“ taká bola reakcia poslanca NR SR Ľuboša Blahu a údajného spoluautora programového dokumentu Smeru na nečakané odloženie programovej konferencie strany.

    Ľuboš Blaha s dôvetkom: „Je to pod moju úroveň,“ odmietol komentovať aj tvrdenie exposlanca Antona Martvoňa, ktorý na sociálnej siete v reakcii na status Moniky Flašíkovej-Beňovej napísal: „Už to, že programové tézy vyhotovil pre Smer nestraník Ľ. Blaha a pre členov Smeru by boli závažné, zatiaľ čo pre neho nie, keďže nie je členom Smeru.“

    Predseda výboru pre európske záležitosti nepotvrdil ani nevylúčil, či je autorom programového dokumentu Smeru, no priznal, že o odložení konferencie sa dozvedel od novinárov: „Dôvody sú legitímne, absolútne ma to neprekvapilo, je to skôr medzinárodná otázka… Z môjho hľadiska, čo som videl, tézy sú v absolútnom poriadku a myslím si, že nič ďalej nie je dôležité hovoriť.“

    Smer: Záujmom našej strany je…

    PL oslovili Smer, hovorkyňa Ľubica Končálová nám poskytla nasledujúce stanovisko: „Užšie vedenie politickej strany SMER – sociálna demokracia rozhodlo o posunutí termínu konania Programovej konferencie, ktorá bola plánovaná na 24. septembra 2016. Užšie vedenie prijalo toto rozhodnutie po zhodnotení záverov sobotňajšieho bratislavského summitu EÚ a po stretnutí lídrov socialistických a sociálno-demokratických strán pred rokovaním summitu. Záujmom politickej strany SMER – sociálna demokracia je zorganizovať programovú konferenciu v širšom medzinárodnom rozmere so zreteľom na nové výzvy, ktorým musí čeliť európska sociálna demokracia. SMER – sociálna demokracia má rovnako záujem o účasť predstaviteľov z partnerských strán. Nový dátum konania konferencie bude oznámený okamžite po zosúladení pracovnej agendy predstaviteľov pozvaných politických strán.“

    O vyjadrenie sme požiadali aj podpredsedu Smeru Mareka Maďariča, ktorý je považovaný za ideológa strany. Stále čakáme na jeho reakciu. 

    Chmelár: Smer je ideologicky vyprázdnený 

    Odloženie na sobotu plánovanej programovej konferencie Smeru sa nedá pripísať pnutiu v Smere, hoci to cítiť v strane už dlhšie, ako hovorí politológ Eduard Chmelár pre PL. „Toto rozhodnutie skôr svedčí o tom, že programový dokument bol absolútne nepripravený z každej stránky. Zdá sa, že mu nerozumeli ani samotní členovia.“

    Chmelár označil súčasnú situáciu ako výsledok ideologickej bezradnosti najsilnejšej vládnej strany. „Keď dokument pripravujú Pavol Paška s Ľubošom Blahom, to je podobné, ako keby programový dokument pripravoval Al Capone s Che Guevarom. Musia si uvedomiť, že spojili nespojiteľné veci. Heslo: ani fašizmus, ani liberalizmus, je podobné, ako keby sme povedali: ani teror, ani slobodu. Je to smiešne z viacerých hľadísk.“

    Známy publicista vyčíta autorom dokumentu, že sa pokúšali napasovať ideologické myšlienky ľavice na konzervatívnu nacionálnu realitu Smeru.

    „Robert Fico sa po dlhých rokoch konečne rozhodol zadefinovať svoju stranu vľavo. Ale dnes je už neskoro. Tento dokument ukazuje, že Smer je ideologicky vyprázdnený. Izoluje sa od autentickej ľavice, ktorá vždy tvorí jadro takého hnutia. Oni sú však pre Smer najväčší nepriatelia a oveľa viac si rozumejú s ľuďmi z prostredia bývalého HZDS či SNS. To je katastrofa, s ktorou sa nedá postaviť normálne hodnotové zameranie.“

    Na margo kritiky europoslancov na čele s Monikou Flašíkovou-Beňovou smerom k vnútrostraníckym pomerom Smeru Chmelár uviedol: „Čo sa týka kritických europoslancov, oni v tejto chvíli naozaj nemajú vplyv v strane ani na jej dianie. Keď sa im Ľuboš Blaha alebo ktokoľvek iný vysmieva, že sú bez vplyvu, je to pravda.“

     

    - Reklama -