Spomienka na teroristické útoky z 11. septembra 2001 sa začala tichom

    0
    Dátum 11. september 2001 mal zásadný vplyv na americké, respektíve svetové dejiny (Autor: Facebook, Kozeta Zavalani)

    Dnešný obrad sa začal minútou ticha a vyzváňaním zvonov o 8.46 h miestneho času (14.46 h SELČ), teda v práve vo chvíli, keď pred 15 rokmi teroristami riadené lietadlo narazilo do severnej veže WTC, nazývaného aj Dvojičky. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

    Po minúte ticha sa príbuzní obetí pustili do čítania mien takmer 3000 ľudí, ktorí 11. septembra 2001 prišli o život, keď štyri dopravné lietadlá unesené teroristami vrazili do Dvojičiek, do sídla ministerstva obrany Pentagón pri hlavnom meste Washington a do poľa v americkom štáte Pensylvánia. Išlo o najtragickejší teroristický útok na americkej pôde.

    Prezident Barack Obama si obete pripomenul minútou ticha v súkromí v Oválnej pracovni Bieleho domu.

    Obama prednesie príhovor na spomienkovom podujatí v Pentagóne. Stovky ľudí sa očakávajú aj na obrade pri Národnom pamätníku v meste Shanksville v Pensylvánii, ktorý stojí na mieste zrútenia Letu 93.

    Demokratická nominantka na prezidentský úrad Hillary Clintonová a jej republikánsky súper Donald Trump sa zúčastňujú na obrade pri novom Svetovom obchodnom centre (WTC) v newyorskej štvrti Manhattan, v blízkosti Ground Zero.

    Po útokoch z 11. septembra 2001 sa začala vojna Spojených štátov proti terorizmu, ktorá trvá dodnes.

    - Reklama -