Žalostná situácia. V Rusku denne umierajú mladí ľudia. Štát ich namiesto liečby posiela do kostola

    0
    Vladimír Putin (Autor: TASR)

    V súčasnosti je v Rusku registrovaných viac ako milión HIV pozitívnych pacientov a pomaly sa dá hovoriť aj o epidémii tohto vírusu. “HIV sa dostal do mainstreamovej populácie,” vyhlásil doktor Vadim Pokrovsky, šéf Ruského federálneho centra AIDS.

    Jednou z nakazených je aj Katya, ktorá vírus dostala od svojho snúbenca, keď mala 18 rokov. Svojej matke o diagnóze klamala šesť rokov. Klinika však najprv správu oznámila matke. “Totálne spanikárila, obvinila ma, že som prostitútka a feťáčka a že mi viac nedovolí stretávať sa so zvyškom rodiny,” cituje portál ABC Katyu, ktorá matku presvedčila, že na klinike urobili chybu.

    Moskovská nemocnica, ktorá zabezpečuje starostlivosť o pacientov s AIDS, má preplnené kapacity a trpí nedostatkom liekov. Chodby budovy sú preplnené a tehotné matky v čakárňach sedia medzi rizikovými osobami, ako napríklad závislými od drog. “V súčasnosti máme 38-tisíc pacientov,” hovorí doktorka Orlová-Morozová a dodáva, že na jedného doktora pripadá viac ako 70 pacientov denne. “Nemáme dosť času všetko im poriadne vysvetliť,” dodáva doktorka.

    Liečte sa tam, odkiaľ ste prišli

    Nezanedbateľné sú aj problémy s nedostatkom liekov, ktoré plnohodnotne dokážu pokryť liečbu len jednej tretine nakazených. Pokrovsky tvrdí, že ministerstvo zdravotníctva sa náklady na liečbu AIDS snaží udržať a pokúša sa znížiť ceny liekov. To však nestačí a podľa odborníka by bol potrebný päťnásobok sumy, ktorá sa v súčasnosti do boja s AIDS investuje.

    Z 850-tisíc žijúcich pacientov dostáva v Rusku liečbu približne štvrtina, v moskovskom regióne už zomrelo približne sedemtisíc ľudí. Nádej na liečbu už vôbec nemajú imigranti či ľudia, ktorí pochádzajú z iných oblastí krajiny. Všetci nakazení sa totiž majú liečiť tam, odkiaľ pochádzajú. V podobnej situácii je aj 32-ročný Sasha z Uzbekistanu. V Moskve nemá nárok na zdravotnú starostlivosť a sám si ju zaplatiť nemôže, lebo HIV pozitívneho človeka nikto nezamestná. “Ak sa vrátim domov a prídem požiadať o liečbu do AIDS centra, budú automaticky vedieť, že som gej a dajú ma do väzenia,” hovorí Sasha o tom, prečo sa nemôže vrátiť do rodnej krajiny.

    Situácia je vážna aj podľa manažéra organizácie LaSky, ktorá sa stará o gejov v Moskve. “Za posledný mesiac som na Facebooku narátal 22 mladých mužov, ktorí umreli, všetci z nich boli vnútroštátni imigranti do Moskvy a nemohli si dovoliť liečbu,” hovorí Jevgenij Sorokumov a dodáva, že každý deň pochovajú jedného takého nešťastníka.

    AIDS lieči aj modlitba

    Prvý registrovaný prípad HIV sa v Rusku vyskytol v roku 1980, neskôr po páde železnej opony, keď sa začalo rúcať spoločenské tabu, sa v 90. rokoch vyrojili tisíce registrovaných pacientov. Súčasná vláda prezidenta Putia sa však vracia do starých konzervatívnych koľají a ako zbraň proti AIDS úrady odporúčajú “rodinu, vernosť a vieru”. Pokrovsky dodáva, že nedávno štát investoval do novej nemocničnej kaplnky. “Pri investovaní do kaplnky namiesto liekov a vzdelania som skeptický, ale mnoho ľudí verí, že to pomáha,” dodáva odborník.

    Andrei Beloglazov z LaSky tiež spomína, ako na vedeckej konferencii zameranej na výskum AIDS seriózne prezentovali štúdiu s názvom Ako môže modlitba vyliečiť AIDS. Doktorka Orlová-Morozová upozorňuje aj na to, že kondómy sú prakticky zakázané, lebo navádzajú ľudí na sex. “Väčšina prípadov HIV/AIDS je v dôsledku slabého a nevhodného správania sa infikovanej osoby,” znie stanovisko úradov. Kremeľ takisto zakázal sexuálnu výchovu a každý učiteľ, ktorý sa žiakom pod 15 rokov zmieni o existencii AIDS, môže byť potrestaný.

    Aktivisti zo združenia LaSky tiež poukazujú na to, že pri ich pokusoch robiť osvetu v gej kluboch sa ich návštevníci stránia. Nikto totiž nechce vedieť svoju skutočnú diagnózu. HIV pozitívni sú totiž v Rusku vnímaní ako vyvrheli a prichádzajú o svoju prácu aj rodinu.

    - Reklama -